79 millió forinttal nőtt egy hónap alatt a vásárhelyi kórház adóssága

1 215

Egy hónap alatt 79 millió forinttal növelte tartozásállományát a vásárhelyi kórház, az összeg július végén meghaladta a 760 millió forintot. A szentesi kórháznak hasonló méretben nőtt az adóssága, a Szegedi Tudományegyetem negatív mutatója pedig közelít a kétmilliárd forinthoz.

Hiába a járványhelyzet, a több mint 260 milliárd forintért idén megvásárolt 14 ezer új lélegeztető gép, a magyar egészségügy alulfinanszírozott.

Az egészségügyi intézményeknél 37 milliárd forint tartozás halmozódott fel – beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket. Ebből az összegből a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 36,7 milliárd forint – számolt be honlapján a Magyar Államkincstár a július végi adatokról.

A napi.hu szerint bár a tavaly július végi 47 milliárdos adóssághoz képest a jelenlegi tartozásállomány tízmilliárd forinttal kevesebb, a beszállítók már most ugyanolyan problémákkal szembesülnek, mint az elmúlt évek nyári időszakában, miközben az intézmények vezetői széttárják a kezüket, hiszen semmiféle információ nincs a kormány adósságrendezési szándékáról.

Ami a megyei intézményeket illeti, a Szegedi Tudományegyetem 1 milliárd 846 millió forint tartozás halmozódott fel idén, csak júliusban 219 millió forint volt a növekedés.

A vásárhelyi és makói kórházat magába foglaló Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnál július végére 763 millió forintra nőtt a tartozás, a hetedik hónapban 79 millió forinttal.

A szentesi kórháznak 779 millió forint az adóssága, ott 63 millióval nőtt a tartozás júliusban.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!