Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megemlékeznek a hazai örmények 56 legendás főparancsnokáról

– A háromnapos utunkon negyven fős csoportunkkal felkerestük Kiskunmajsán a Pongrácz Gergely által alapított 1956-os Múzeumot és az 1956-os Emlékkápolnát is – mondta el Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Józsefvárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese annak kapcsán, hogy a hétvégén meglátogatták a vásárhelyi Emlékpontot.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Corvin-köz legendás főparancsnoka ugyanis a szamosújvári örmény családból származó Pongrácz Gergely volt, akinek tevékenységét a hazai örmény közösség is számon tartja.

A kirándulásukon fiatalok is részt vesznek, s fontosnak tartotta, hogy az ő korosztályuk is megismerje az erdélyi örmény származású Pongrácz testvérek 1956-os hősies szerepvállalását – hangsúlyozta Esztergály.

Az Emlékpontot és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetét a látogatók Vincze Gábor, a közgyűjtemény történészének tárlatvezetésén ismerhették meg, majd Csongrád-Csanád megyei programjukat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban folytatták.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!