Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kivágtak egy százéves védett tiszai erdősávot

Idén már másodjára történt illegális erdőirtás Tiszaugnál, védett, állami erdőterületen, és ismét egy közel 100 éves erdőrészlet tűnt el. Az illetékes vízügyi hatóság feljelentést tett.

Idén januárban természetkárosítás történt Tiszaugnál. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság VTT Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán című projektjének kivitelezésekor egy olyan erdőrészletet vágtak tarra, melyet a beruházás környezetvédelmi engedélye szerint kifejezetten kímélni kellett volna – mondta az Inforádiónak Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője. A favágók állami, védett, Natura 2000 területen álló idős nyárfákat és egy Magyarországon mára rendkívül kis területre visszaszorult ártéri élőhelyet pusztítottak el. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal az alvállalkozót 187 500 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, miközben egyetlen kivágott fekete nyár piaci értéke ennek a sokszorosa.

Augusztusban a tiszaugi ártérben megint olyan helyszínen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos volt. Védett denevérnek és más odúlakó fajoknak adott otthont az erdő, fekete harkálynak és fakopáncsoknak.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az InfoRádió megkeresésére írásban azt válaszolta, egy tervezett fakitermelés kapcsán augusztus 4-én az alvállalkozóval közösen bejárták az érintett területet, ám augusztus 7-én azt észlelték, egy olyan erdőrészletbe is belevágott az alvállalkozó mintegy 40 méter hosszan, ahol fakivágást nem lehetett végezni és nem is volt tervezett.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság haladéktalanul kezdeményezte az alvállalkozó kizárását a projektből, ez augusztus 10-én meg is történt. Az igazgatóság természetkárosítás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a területileg illetékes Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!