Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Márki-Zay: A kereszténység nem színház, hanem iránytű

Szent István Európában horgonyozta le Magyarországot, ezt a tanítást kell követnünk, amely nem évült el ezer év alatt – erről beszélt Márki-Zay Péter polgármester a Szent István téren megtartott augusztus 20-i városi ünnepségen. Utána Köllő Sándor, a Dóm káplánja szentelte meg az új kenyeret, majd szentmisét tartottak.

Lemaradt az élő közvetítésről? Semmi gond, nézze vissza bármikor! A délelőtti zászlófelvonást oldalunkon, az ünnepi beszédet és a kenyérszentelést a polgármester oldalán tudja megtekinteni.

Reggel kilenckor a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az államalapítás városi ünnepe, ahol a nemzeti, az uniós és a hódmezővásárhelyi lobogót vonták fel a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának közreműködésével (bár a városi zászló közben visszacsúszott).

Ezt követően a Szent István téren tartott ünnepséget a város, ahol Márki-Zay Péter polgármester mondott beszédet, melyben a kereszténységet iránytűnek nevezte, melyhez mindig igazodnunk kell. Ezt szembeállította azzal, hogy korábban a kampányban politikát csináltak abból is, hogy a gyermekei ministrálnak a misén.

“Számomra a kereszténység nem színház, a kereszténység iránytű” – fogalmazott.

Később hozzátette: “Jézus kétezer év után is arról ad iránymutatást, hogy lelkiismeretünket megvizsgálva viselkedésünket folyamatosan tudjuk ahhoz a talán elérhetetlen szent ideálhoz igazítani, amire mindenképpen törekednünk kell. Így vagyunk Szent István király ezer évvel ezelőtt lehorgonyozta Magyarországot a keresztény Nyugat, a keresztény Európa mellett. Ez egy olyan tanítás, amely nem évült el ezer év alatt.”

Márki-Zay Péter polgármester Szent István napi ünnepi beszéde.

Közzétette: Vásárhelyi Televízió – 2020. augusztus 20., csütörtök

Szerinte ezer év alatt számos alkalommal letértünk erről az útról. Arról is beszélt: a hatalom ugyanakkor korrumpál, aki pedig az ellenségévé lesz, azt lejáratják. “Aki úgy érzi, hogy bármit megtehet, az bármit meg is tesz. Ha mi nem azt a nyugati és egyébként keresztény elvet követjük, hogy nem tesszük meg azt, amit megtehetünk, a közös érdekeink és a közös értékeink mentén fogjuk vezetni a közösségeinket,

ha mi nem eszerint járunk el, akkor óhatatlan, hogy a vezetők a saját zsebüket tömik.” – mondta a polgármester.

Mint fogalmazott, a keresztény értékek közé tartozik, hogy a hatalomnak meg kell magát mérettetnie a választásokon és így lecserélhető. Beszélt a tavaly október óta hozott intézkedésekről, köztük a PETRA programról, a városzöldítési intézkedésekről és a korrupció elleni küzdelemről is. Beszéde végén Szíjjártó Péter külügyminiszter jacht-os utazására utalva arról beszélt, a korrupció ellen szót kell emelni és ígéretet tett, hogy ebben a küzdelemben továbbra is részt vállal.

Ezt követően Köllő Sándor a Szegedi Dóm káplánja kenyeret szentelt, a jelenlévők egy része pedig részt vett az általa celebrált ünnepi szentmisén a Szent István Templomban. Az ünnepség 11:30-tól díszközgyűléssel folytatódik a Városháza dísztermében, ahol ünnepélyes keretek közt átadják a városi kitüntetéseket.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!