Tervek készültek a hódmezővásárhelyi belváros felújítására

A kivitelezési munkák a város anyagi lehetőségeinek függvényében kezdődhetnek meg. Ezek egyelőre koncepciótervek, tehát előzetes elképzelések, javaslatok, melyek később, a szükséges egyeztetések és társadalmi vita után válhatnak végleges tervekké.

A tram-train projekt építésével párhuzamosan felmerül annak kérdése, hogyan lehet a belvárost szebbé, élhetőbbé és zöldebbé tenni, egyúttal a hiányzó parkolóhelyek problémájára megoldást találni.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata ezért a város épített környezetének és zöldfelületeinek megújítása céljából, a belváros Szőnyi utca – Andrássy út – Hód áruház vonala – Oldalkosár utca, valamint a Szent Antal utca által határolt területre terveket készíttetett Novák Péterrel és csapatával (Novák Építész Iroda), valamint látványterveket a budapesti Garten Studio-val.

A közterületek megújítása keretében a Sarokház épülete előtti téren pihenőpark létesülne, vízfelülettel, illetve úgynevezett “okos” részek építésével. A meglévő zöldfelületek megújulnának, területük nem csökkenne. A pihenőparkon belül méltó, szép környezetet kapna a Szántó Kovács-szobor.

A tervek szerint az Ótemplom környéke, térburkolatai szintén megújulnának. A tömbbelsőben, a helyi építési szabályzat előírásaival összhangban, a belváros parkolási gondjainak megoldására a Cseresnyés kollégium és az Andrássy úti lakóházak között süllyesztett parkoló létesülne. A tömbbelső megközelíthetőségére új sétányok épülnének a templomot övező kőfalon keresztül.

A Szőnyi utca – Oldalkosár utca sarkán meglévő tér szintén megújulhatna. Reményeink szerint a Bakay-kút is eredeti állapotában, működőképességét visszanyerve újulna meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!