Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Tudósok szerint indokolatlan és a környezetre káros a légi szúnyogirtás

Nem kérték ki a kutatók véleményét az engedélyezés előtt. Szerintük nem volt indokolt, és környezetszennyező a légi kémiai szúnyogirtás – olvasható a HírBalaton.hu portálon.

Az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet vezetője, Garamszegi László személyesen is állást foglalt a kérdésben, ellenezve a deltametrin és a természetes piretrin hatóanyag-tartalmú termékek légi bevetését, amelyet egyébként azért enged most meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ, mert trópusi betegségeket is behurcolni képes szúnyogok jelentek meg az országban az utóbbi hónapokban.

Garamszegi doktor és csapata most az ázsiai tigrisszúnyog betolakodó példányait vizsgálva arra a felismerésre jutott, hogy nincs bennük trópusi betegséget terjesztő vírus, de ez egyelőre csak következtetés, ahogy a veszély is az, amit az NNK bejelentett.

A kutatásra mindenesetre most pénz kellene, a folyamat – tehát állatok költözködése – ráadásul a klímaváltozás idején lassulni önmagától biztosan nem fog.

Garamszegi László ráadásul azt mondja, az esti irtás nem igazán hatékony az egész nap aktív fajok populációja ellen. A deltamertrin pedig felelős lehet tömeges halpusztulásért, és az emberi egészségre is ártalmas lehet.

Úgy látja, szerinte a döntést gazdasági okokból hozták meg, rövidtávú piaci érdekekből.

“A hosszútávú megoldás a biológia alapokon történő védekezés lenne, de e technológia elterjesztése más típusú szakértelmet, hatóanyagokat és szolgáltatókat igényelne” – tette hozzá.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!