Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nyolcezer régészeti leletet ástak ki a tram-train vonalán

Nyolcezer tárgy, tízezer fotó, kétezer munkaóra – összegzi a Tornyai János Múzeum közösségi oldalán a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tram-train építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárásokat. Nagyobb beruházásoknál ugyanis kötelező régészeknek is átadni a beépítendő terepet, nehogy értékes leleteket őrző földeket betonozzanak le sok évtizedre.

A villamosvonal pályáján nagyrészt török kori, illetve annak a környékén keletkezett emlékeket tártak föl – számol be Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze. Maga a keresés helyszíne nem új, hiszen korábban „bolygatták” már ezeket a területeket régészek, de így is a bronzkortól az újkorig kerültek elő anyagok. „A beruházás lehetőséget adott a város keresztmetszetének régészeti megfigyelésére és az ismert lelőhelyekről alkotott korábbi kép pontosítására is” – fogalmaz a szakember.

A záró munkálatokat a Nagyállomás környékén végzik a szakemberek, ahol a feltárás megerősítette, hogy itt az Árpád-kor végétől egészen az Anjou-korig egy település működött, amelyet igazolnak a most megtalált Árpád-kori cserépfazék- és bográcsperem-töredékek is.A leleteket folyamatosan dolgozzák fel a Tornyai János Múzeum munkatársai, s a megtisztított és dokumentált tárgyakból a következő évben rendez kiállítást a közgyűjtemény, amelyben a tram-train beruházás során megtalált tárgyak mellett bemutatják a megfigyelések során dokumentált régészeti jelenségeket is.

Tram-train beruházás Hódmezővásárhely és Szeged között

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!