„Ha csak azt várom, hogy bejöjjön valaki, tusoljon, ússzon tíz hosszt, az nem fog bevételt generálni” – Katona Zsolt konfliktusokról, jövőről

Személyes ellentétek gátolják az úszóklubok egyesülését, pedig a sportolók együtt országos bajnokságon dobogósok lehetnének – mondta a Hódpressnek Katona Zsolt, a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda új igazgatója, akivel elégedetlen látogatókról, birtokvédelmi ügyről, csúszdáról, anyagi helyzetről, összehasonlításról, pozicionálásról és az iparág jövőjéről is beszélgettünk. Interjú.

Kezdjük egy nagy port kavart üggyel! Megválasztása után tartott egy fórumot, ahol Tóth Antal és a felesége felálltak és azzal vádolták meg a hódmezővásárhelyi strandfürdő vezetését, hogy megkárosították őket azzal, hogy lekapcsolták áram alól a fagylaltosbódéjukat és nem engedték be őket a strandra. Beszéltek velük azóta?

Akkor erre a felvetésre érkezett a nevemre címezve egy levél Tóth úr jelenlegi ügyvédjétől – az ügy kezdete óta több is volt már. Erre én megtettem a megfelelő választ, ami nagyon egyszerű volt, megneveztem a jogi képviselőnket és tájékoztattam az ügyvéd urat, hogy a jogi képviselőnk megteszi a szükséges válaszadást.

Akkor per lesz?

Nincs még ez semmi ilyen szakaszban. Ezek után én kivizsgáltam a helyzetet, hogy mi volt, mi vezetett idáig. Az ügyvéd úr előállt azzal, hogy peren kívül három és félmilliós követelése van Tóth úrnak, én pedig úgy gondolom, hogy nem egyezünk meg. Tavaly nyár elején történt ez az ominózus eset, ami arról szólt, hogy Tóth úr leszerződött egy jégkrémes céggel – mai napig ott áll a bódé, mi pedig jeleztük, hogy szeretnénk, ha elvinnék – és ott elkezdett árusítani, hamar kiderült, hogy nem csak azt, ami a szerződésében szerepelt, erre figyelmeztették is. Majd feltűnő volt, hogy hol kinyitott, hol nem, nem volt jellemző a tevékenységére, hogy kihasználná minden napját és normálisan üzemelne, hanem ilyen ad hoc jelleggel.

Ez a fürdőnek miért volt probléma?

Nem ez volt a probléma. Tóth úr nem fizetett bérleti díjat, ő a mai napig ezzel tartozik a fürdőnek. Időközben megtörtént ez, hogy egy általa odavitt hűtő problémát okozott az elektromos működésben, a többi büfésnél állandóan lecsapta a biztosítékot, nem tudták használni az elektromos eszközeiket.

A fürdő próbálta elérni, nem sikerült, valamit tenniük kellett, mert féltek attól, hogy olyan zárlat keletkezik, ami további károkat okozhat az elektromos rendszerben, és egyszerűen a bódéról lekapcsolták az áramot.

Majd Tóth úr, amikor előkerült, elpanaszolta, hogy a bent lévő áruja tönkrement. Valamennyi áruja biztosan volt a hűtőben, de valószínű nem annyi, amennyit ő állít. A keletkezett kárán felül Úgy számolja, mintha minden nap kb. ötvenezret árult volna, mikor előtte nem volt hajlandó mindennap árusítani.

Tóth Antal és felesége Katona júniusi fórumán (A szerző felvétele)

Arról is beszélt, hogy őt nem engedték be.

Utána miért engedték volna be? Benne van a szerződésbe, hogy ha nem fizet bérleti díjat, akkor a szerződés felmondásra kerül a megfelelő keretek között. Ő a fürdőnek egy forint bérleti díjat nem fizetett.

Mire számítanak, mi lesz a konfliktus vége?

Ő arra számít, hogy pénzt kap, mi pedig ezt nem szeretnénk. Mi el is engedjük az elmaradt bérleti díjat, csak fejezze be ezt a nonszensz ügyet.

Szerinte az ő kezdeti kára nyolcvanezer volt – követelése most tart három és félmilliónál -, ezt az eredeti összeget is vitatjuk, de egye fene. Ott van a mi követelésünk, a kettő hasonló, felejtsük el egymást, Tóth úr! Hogy mi lesz tovább? Nem fogunk egy ilyen ügynek az elébe menni, mert nem ez a dolgunk. Ha ők jönnek és támadnak, akkor megvan a megfelelő jogi képviseletünk és védekezünk.

A városnak is jó lenne az úszóklubok egyesülése

Ami még feszültebb téma, az az úszóklubok egyesülése. Kollégám írt róla, hogy a napirendet is leszavazták, az összeolvadásig el sem jutottak. Hogyan tovább?

Ahogy leírta Dani is, augusztus 17-ig egyfajta határidőt fogalmazott meg a HSÚVC küldöttgyűlése, addig a Hód Úszó SE-nek  valamilyen döntésre kell jutnia, vagy egy közeledésre vonatkozóra, vagy azt mondják, hogy teljesen elzárkóznak.

Mi ennek az oka, rivalizálás van a NICS-HSÚVC és a Hód Úszó SE között?

Nincs benne csak egészséges sportrivalizálás. Azonban olyan személyi problémák vannak, mely szerint egyesek nem tudják a gyűlöletüket félretenni.

Kicsodák? A két klub vezetése gyűlöli egymást?

Ez így nem igaz. Régóta voltak nézeteltérések. Tavaly ősszel azonban történt egy szakadás. A HSÚVC-ből távozott egy edző és vele egy teljes csoport versenyző. A két klub közti helyzet azóta nem igazán a közeledésről szól. Ennek ellenére lehetne esélye az egységes klub létrehozásának, csak félre kellene tenni vélt sérelmeket, abba kellene hagyni a hangulatkeltést és meg kellene tenni az első lépést. Ha nincs első lépés, akkor második sem lesz. Egyszerűen meg kell adni az esélyt.

Ha ez ekkora feszültséggel jár, akkor miért lenne cél az egyesülés?

Mert ez nem egy akkora város, hogy itt indokolt lenne két külön egyesület. Ha a két egyesület gyerekeit egy csapatba rakjuk, sokkal hatékonyabb és eredményesebb úszósport működhetne Vásárhelyen.

Míg az egyik korosztályban nincs egy váltóra való versenyző csak kettő, de a másik kettő ott van a Hódnál és ugye ők is vásárhelyiek, ha ezek elindulnának együtt, országos bajnokságokon dobogósok lehetnének.

Nem lenne jobb ez a városnak? Nem lenne jobb a szülőknek, a gyerekeknek? De, jobb lenne.

Kétszer kilencvenöt forint

Sokan azt érzik, övék a fürdő – mondta a júniusi fórumán. Kifejtené ezt kicsit?

Vannak ilyen vendégeink a mai napig, akik kiabálnak a másikra, nem megfelelően viselkednek. De mi nem asszisztálunk ehhez, aki a fürdőbe megvette a belépőt, jogosult használni a kijelölt pályákat. Ha valaki be szeretne menni egy pályára és ott bent úszik egy ember, akkor is bemehet. Itt vannak ilyen vendégek, hogy meg akarják mondani a másik vendégnek, hogy ne jöjjön be az ő pályájára. Ez a házirenddel ellentétes viselkedés!

Ez gyakran megtörténik?

Előfordul.

A szerző felvétele

Mire gondolt, amikor a júniusi fórumán azt mondta: nem lehet köpenykassza?

Bevezettünk egy tíz alkalmas olyan úszásoktatási bérletet, amit a szülők, ha megvásárolnak, a tíz alkalomban benne van már az úszásoktatás díja és a fürdőbelépő is. Az oktatásért a vállalkozóknak – akár magán oktató, akár sportegyesület – a fürdő fizeti meg a díjat szerződés szerint.

A köpenykassza úgymond megszűnőben van.

A 33-mas medence használatáról sikerült megegyezni?

Most ott a hétvégén leengedjük a vizet és elkezdjük a felújítását, mert a medence szélén le van törve a csempe és olyan éles, hogy az ÁNTSZ javaslata, hogy ne engedjük üzemelni, amíg ezt a problémát el nem hárítottuk. Ezt egyébként a vízilabda-kapuk bepakolása okozta. Most ez ki lesz javítva és innentől kezdve szigorú előírás szerint kell a vízilabda pályákat építeni.

Nem annak a felosztása okozott konfliktust?

Nem. Persze most könnyű a helyzet, mert nincsenek edzőtáborok. A legnagyobb problémát az szokta okozni, amikor itt vannak edzőtáborozó csapatok, amelyeknek olyan pályaigényeik vannak, ami azt jelenti, hogy a helyi kluboknál el kell vennünk pályát. Tudni kell, hogy a helyi egyesületek nem fizetnek pályabérletet, így olyankor előfordulhat, hogy olyan hatalmas igény van egy edzőtábor részéről, hogy az egyik csapatnak mondjuk három pálya van kiírva és össze kell szorítanunk kettőre.

Akkor ez anyagi kérdés is?

Az edzőtáborok fizetnek pályabérletet. A sportklubok annyit fizetnek, amennyi egy sportoló belépőjegye. Most a sportolói belépő 3800 forint, így az a gyerek, amelyik hetente ötször jár edzésre, alkalmanként kevesebb, mint kétszáz forintért jön be.

Aki napi két edzésre jár, ő kilencvenöt forintért használja az uszodát alkalmanként! Azért erre az nem mondható, hogy drága.

Komoly vitát váltott ki a vírus alatti munkavégzés a bezárt önkormányzati intézményekben. Visszaállt már a strandfürdőben minden dolgozó munkája a vírus előttire?

Visszaállt. Július elseje óta teljes üzemmel megyünk.

Sikerült megtartani az összes dolgozót?

Igen. Aki elment, ő azért ment el, mert más munkát vállalt. A covid alatt viszont a részmunkaidősöktől el kellett búcsúznunk, de később többekkel újra szerződést kötöttünk.

Nem lehet mindenkinek megfelelni

Két hónapja választotta meg önt a közgyűlés egyébként egyhangúlag strandigazgatónak, utána a strandfórumán azt mondta, az első gondolata a felelősség és nem a boldogság volt. Most hogyan érzi ugyanezt?

Ez nagyon jó kérdés. Az első hetem nem volt egy pozitív hét érzelmileg, szembesültem a feladat súlyával igazán.

Ugyanakkor a mai napig találkozom olyan dolgokkal, amire azt mondom, hogy erről miért csak most tudok?

Folyamatosan találkozom nem várt és a múlttal összeköthető dolgokkal.

Például?

Műszaki problémákra gondolok. Meghibásodik valami, azt el akarjuk hárítani és mondjuk cserélni kell. Amikor elkezdjük szétszedni, akkor kiderül, hogy más is probléma, és akkor kiderül, hogy nem is rendeltetés szerűén üzemeltették. Nem tudjuk, hogy ki csinálta úgy. Ezek mind-mind költséget és veszteséget jelentő dolgok. Nem kellően működött mondjuk egy szivattyú és több vízzel dolgozott, mint amivel kellett volna neki. Ezeket próbáljuk megtalálni és elhárítani, most a héten pont sikerült egy ilyet elhárítani.

Ez jelentős pluszköltséget jelent a fürdő számára?

Törekszem arra, hogy ne legyen jelentős. Néhány százezres tételekről van szó. Például szivattyúmotort kellett venni, de a hozzá kapcsolódó szakértői tevékenység még plusz költség, ez most összesen 5-600 ezrünkbe volt. Ezek nem várt dolgok, amelyek kiderülnek: nem jól volt kötve, miért vannak össze-vissza a vezetékek, miért nincs rendszerben, miért nincs naplózva? Én azt szeretném, ha a működés olyan stabil lenne, ha beüt egy probléma, akkor van rá a-b-c verziónk, hogy megoldjuk. Eddig nem volt rá, csak egy verziónk.

Az eddigi strandvezetés nem igen tudta lecsillapítani a kedélyeket a fürdő fórumain. Most, hogy érzi, ez sikerülni fog?

Ez hosszabb idő, de föl kell tenni a kérdést: sikerülhet százszázalékosan?

Az intézményvezető megválasztása utáni fórumán (A szerző felvétele)

Sikerülhet?

Nem. Minden ember mást és mást vár el. Amikor azzal a panasszal jöttek, hogy a bérleteseknek miért kell beállni a sorba, ezt a héten megoldottuk, műanyag órával csippantanak és bejönnek, nem volt könnyű, de megcsináltuk. De így is hallok vissza olyat, hogy ezzel se mindenki elégedett.

A bérletek felülvizsgálata megtörtént?

Igen. Azt ígértem, hogy ha vesz valaki egy éves bérletet, akkor nem januártól él, hanem amikor megvette, onnantól egy évig. Ez megtörtént, ez már működik. Ez annyiban okoz nekünk majd gondot a likviditásunk szempontjából, hogy eddig tudtuk, hogy decemberben vásárolták meg az éves bérleteket, ez most eloszlik. De ez nem okozhat akadályt. Még szeretnénk több változtatást, de ahhoz szoftverfejlesztésre is szükség van.

A krema és a gyerekmedence felújítása elkészült?

Igen, már újra működik is mindkettő. Nagyon jól vizsgáztak. A gyerekmedence mozaikos alja szanaszét volt töredezve, a szélén még látszik, ott még nem csináltuk meg, mert nem volt több időnk Nyilván egy nagy rekonstrukció lenne a legjobb, de a mostani anyagi helyzetben is fontos felmérni, mire érdemes költeni, hogy vendégbarátabb legyen a fürdő, hogy még többen jöjjenek. Bentre a fedettbe egy élmény részt szeretnénk, ez is ilyen lépés lenne.

Milyen lesz ez?

Olyan élményelemeket szeretnénk, amelyek felfújhatók és a medence szélére hétvégére ki lehet helyezni. Lehetne becsúszdázni, úgyis sokan panaszkodnak, hogy nincsen csúszda. Élménypark jellegű lenne.

Ilyeneket a Lupa-tavon és a Balatonban is láthatunk. Elsősorban a 33-asban szeretném elhelyezni, ezek kötelekkel rögzülnek karabinereket beakasztva. Ez nem rossz és nem kell szétrombolnod, szétfúrnod azt, amit már egyszer megcsináltak.

Lesz csúszda egyébként?

A közgyűlés által elfogadott a dolog, na de annyi pénz… Tiszakécske most újítja föl a csúszdaparkját, több, mint kétszázmillió csak a felújítás!

Mindenki élményfürdő akar lenni

Itt  a belső büfé üres asztalainál beszélgetünk. Miért nincs most nyitva?

Mert nem érte meg a bérlőnek. Nem nyitott ki a covid óta. A sajátját odabenn az Építőmester soron kinyitotta, a nyitott medencék mentén lévő büfésor ugyanis magántulajdon mind.

Külső embereknek a fürdő területén van magántulajdona, ez egy nonszensz helyzet!

A vállalkozó most felajánlotta, hogy visszaadja ezt a büfét. Kitaláljuk, mi legyen, erősen gondolkodom, hogy a fürdő saját maga üzemelteti majd.

Lennének a fürdőnek vendéglátós alkalmazottai akkor?

A makói fürdő például saját étteremmel rendelkezik, nem egy külsős cég csinálja, az egy lába a fürdőnek. Az ínséges időkben, amikor a vendég nem akar strandolni, egyébként is valamiből bevételt kell majd csinálni. A lelátó mögötti aula is kihasználatlan, annak van egy gyönyörű nagy terasza, azt nagyon hangulatosan meg lehet csinálni, csak egyedül kevés vagyok én ehhez. Sok ötletem van, és ha ezek megvalósulhatnának egyszer, akkor ennek a fürdőnek több olyan tevékenysége lehetne, ami bevételt hozna. Ha csak azt várom, hogy bejöjjön valaki, tusoljon, ússzon tíz hosszt, az nem fog bevételt generálni.

Makó és Mórahalom mellett lemaradt a vásárhelyi fürdő?

Laikusként az ember azt nézi, azok milyen bevételeket generálnak és milyen fejlesztéseket tettek azokba a fürdőkbe, akkor egyből az jut eszébe, hogy ez persze, le van maradva. De egy almát a körtével nem lehet összehasonlítani!

De miért alma és körte?

Ez a fürdő nincsen pozícionálva a régióban. Mi a fürdő célja? Mi a fürdő arculata?

Ez a fürdő is legyen élményfürdő, mint a többi? Miért lenne élményfürdő, amikor olyan sportlétesítménnyel rendelkezik, amelyikkel az országban más nem?

Való igaz, hogy nagyon drága a fenntartása, irreális egy ekkora városnak ezzel rendelkeznie, de ha már megvan, akkor nem fogjuk betemetni. Hanem akkor próbáljunk valamit csinálni és akkor bevételt generálni vele! Erre vannak a versenyek, erre vannak az edzőtáborok.

De ha sikerül ezt a belső élményt megvalósítani, az szerintem nem lesz egy rossz dolog. De előbb pozícionálnunk kell ezt a fürdőt. Volt valamennyi marketingtevékenység, de ez a fürdő nem egy élményfürdő, ez egy tradicionális fürdő. A medencék úgy helyezkednek el, mint 1929-ben, amikor az ajtót megnyitották és ’30-ban, amikor ünnepélyesen megnyitották.

Miért érdemes valakinek idejönnie és nem valamelyik környékbeli fürdőbe?

Akkora parkunk van, hogy sem Mórahalom nem rendelkezik ekkora gyönyörű parkkal, se Makó. Makónak volt, de telerakta, ráépített. Mórahalom pedig folyamatosan sajátítgatta ki a területeket és nagyüzemkor hering-effektus van. Én ott sosem éreztem jól magam, mindig zavart a zsúfi. A szegedi Aquapolisnak is kicsi a külső területe, igazán jó időben nem érzik jól magukat sokan. Amikor megkérdezték, mi a fürdő értéke most, azt mondtam, egy csodálatos parkban fekszik, egy hatalmas park az egész fürdő és olyan atmoszférája van, olyan tradicionális elhelyezkedése a külső részeknek, amely ma már nem lelhető fel.

Mert ma már mindenki élményfürdő akar lenni. Vannak olyan vendégek, akiknek elege van ebből, nyugodtan akarnak fürdeni. Ezt a fürdőt máshogy kell pozícionálni, nem kell feltétlenül hasonlítgatni.

Felvettem a kapcsolatot marketing szakemberekkel, ősszel kezdenénk a munkát.

Zajlik egy jubileumi strandhétvége. Ez azt jelenti, hogy csak ötszázan lehetnek?

Számítottam erre a kérdésre. Zenés rendezvények esetében ötszáz fő a limit. A fedett uszodában is csak 500 fő-ig tartható verseny. Sajnos úgy tűnik, hogy ez augusztusban sem változik. Egyébként a fürdő területe olyan nagy, hogy lehetővé teszi a kellő távolságtartást és az egy főre jutó terület is megfelel az előírásoknak. Ezért lehet egy napos hétvégén akár 1000 főnél is több vendég a fürdőben.

A szerző felvétele

A jubileumi hétvégére létrehoztunk egy egységes 500 forintos belépőt és meghívtunk olyan szolgáltatásokat, amelyek területbérleti szerződéssel bejönnek. A vendégek pedig jubileumi plusz szolgáltatást kapnak. A fürdő normál üzem szerint működik majd.

És este lesz zene.

Igen, az lesz a zenés rendezvény elem. Ott tényleg figyelünk majd a létszámra.

Mik a hosszútávú tervek?

Jövő évi terv, hogy a korábban itt lévő kempinget állítsuk vissza lépésenként.

A strandnak köszönhető idegenforgalom eddig egy dolognak volt köszönhető, a sportlétesítménynek. Külföldi csapatok jöttek és edzőtáboroztak. Akik versenyzőként jól érezik magukat, később eljönnek ide, a, ha meg akarják nézni Magyarországot. Hosszabb távú terv lehet majd egy szálloda létrehozása a fürdő területén. Elférne. Persze ez egy magasabb szintű későbbi döntés eredménye lehet majd.

Mi ennek az iparágnak a jövője?

Sokan mondják, hogy a covid milyen rossz, de voltak, akik szerint voltak pozitív oldalai is, a környezetszennyezés csökkent, kevesebbet használták az autót, kevesebb bűnözés és baleset volt. Nagyon sok embert, ha megkérdeznénk, azt mondanák, hogy ez a helyzet ráébresztette őket arra, hogy itthon is tudják magukat jól érezni és itthon is tudják a pénzüket úgy elkölteni, hogy elégedettek legyenek.

A magyar emberek nagyon külföldre mozdultak, már máshova nem lehetett menni, csak a horvát tengerpartra, most viszont észrevesszük, hogy itthon is meg lehet találni azt a lehetőséget, hogy jól érezd, kipihend magad.

Ha nőnek a vendégéjszakák, arra a fürdők is rá tudnak csatlakozni. És előjönnek azok a nüánsznyi dolgok, amikkel jobb leszek. Nem azzal, hogy kettővel több csúszdám van, hanem hogy udvariasabban szolgálom ki a vendégeket, előzékeny vagyok, figyelmesebb vagyok és az emberek ezt érzik és érezni is fogják szerintem.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!