Fotó: Balogh Gábor

Molnárgörény család fotózkodott Királyhegyes környékén

A molnárgörény védett emlősfajunk, éjszakai életmódú állat, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi szakembereinek a napokban mégis fényes nappal sikerült összefutni egy egész ragadozó családdal.

A nemzeti park működési területén belül vélhetőleg Battonya környékén van a legnépesebb állománya. Tavaly ősszel azonban, valószínűleg a hörcsögállomány szaporodásának köszönhetően, a Csanádi pusztákon nagyobb számban jelent meg, idén pedig már kölyköket vezetgető nőstényekkel is találkoztak a természetvédők.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez a kis ragadozó nagyon ügyes vadász. Legfőbb zsákmánya a hörcsög, de sok pockot és güzüegeret is megeszik, amivel nagy hasznot hajt a gazdálkodóknak. A molnárgörényt aranysárga bundája alapján tudjuk megkülönböztetni a sokkal sötétebb színű és gyakoribb házi görénytől. Míg a molnárgörény az embertől távoli, háborítatlan, nyílt pusztákon él, addig a házi görény gyakran felbukkan a fás területeken, tanyákon, falvakban, városokban is.

A Makó és Királyhegyes környékén most megfigyelt kölykök már szinte anyányi nagyságúak voltak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!