Ifj. Rapcsák: A belépés elképzelhető volt, szándékosság nem volt benne

„A vádirat alapján, a szerződés felmondása után, meglévő jelszóval történt belépés a hivatal rendszerébe a HVSZ Zrt. rendszeréből, amelyért mint a társaság vezetője a teljes felelősséget vállalom és állok a tárgyalás elé.” – írta ki közösségi oldalára tegnap ifj. Rapcsák András, a HVSZ Zrt. korábbi vezetője annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter polgármester Facebook-live-jából derült ki: vádat emeltek vele szemben az önkormányzatot ért hekkertámadásokkal összefüggésben. Rapcsák közleményében arra is hivatkozik, hogy amíg ő üzemeltette a hivatali informatikát, több támadás elhárításában és rendszerek helyreállításában is részt vett.

„Álláspontom szerint bár a belépés fizikailag elképzelhető volt, de szándékosság bizonyosan nem volt benne, amit az is alátámaszt, hogy a polgármesteri hivatalt sem adatvédelmi, sem gazdasági, sem informatikai kár nem érte, mely álláspontom a bíróság előtt is képviselni fogom” – írja bejegyzésében a korábbi cégvezető, akivel szemben már korábban felmerült, hogy érintett az informatikai támadásban, amit akkor határozottan elutasított.

Közben az MTI – Rapcsák megnevezése nélkül – azt írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivőjének közlése alapján, hogy „vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy helybéli férfival szemben a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét ért támadás ügyében”. Mint írják: a vádirat szerint a férfit alkalmazó helyi cég (amit szintén nem neveztek meg, de ez a HVSZ) 2017 júliusában kötött szerződést a polgármesteri hivatallal internetszolgáltatásra, valamint a számítástechnikai rendszer fenntartási és javítási feladatainak ellátására. A cég részéről a vádlott járt el, így rendelkezésére álltak az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges nyilvántartások és jelszavak. A vállalkozás nevében a férfi 2018. október 2-án felmondta a vállalkozási szerződést és visszaadta a megbízónak az üzemeltetéshez korábban átvett nyilvántartásokat és jelszavakat. A cég ezután nem nyújtott informatikai szolgáltatást a polgármesteri hivatalnak.

Ennek ellenére a vádlott 2019 júniusában a korábban megismert jelszavakkal, több alkalommal belépett a megbízó szerverére. Egy távoli elérést biztosító program használatával a szerveren egy új operációs rendszert futtató virtuális gépet hozott létre, amelynek segítségével az informatikai rendszer felderítésére alkalmas programokat és szoftvereket telepített.

– áll a hatóság közleményében. A vádirat szerint a vádlott a megbízó információs rendszerébe adatokat vitt be, az ott tárolt, kezelt, feldolgozott adatokat jogosulatlanul megváltoztatta. Felidézik, hogy a polgármesteri hivatalban 2019. július 2-án vették észre az illegális virtuális gépet és programokat, azokat eltávolították, intézkedtek a jogosulatlan belépés megelőzése érdekében, és a vádlottal szemben eljárást kezdeményeztek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!