Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elbocsátották az Index főszerkesztőjét

A döntést a szerkesztőség elfogadhatatlannak tartja.

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, szerdán felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak – erről a portál számolt be. Mint írják: Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.” – mondta a menesztett főszerkesztő saját korábbi lapjának.

A 444-en pedig megjelent egy videó, amelyben a lapvezető utolsó szerkesztőségi értekezletén arról beszélt, felajánlottak neki egy nagyobb összeget, amelyet akkor kap meg – felmondás helyett közös megegyezéses távozás által, ha hallgat az ügyről, de ezt ő elutasította. Az itt elhangzottak szerint az elküldésének az az oka, hogy átállította veszélyben lévőre az Index függetlenségi barométerét, és beszámolt az őket ért nyomásgyakorlásról.

Az Index szerkesztőségi közleményben elfogadhatatlannak nevezte főszerkesztőjük kirúgását. „Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült” – írják. Szerintük nem áll meg a menesztésére adott magyarázat.

„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni” – fogalmaznak a hírportál munkatársai. A Media1 úgy tudja, a lapnál több újságíró is a felmondását fontolgatja.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!