Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szigorítja a határellenőrzést a kormány

Három kategóriába sorolják az országokat veszélyeztetettség szerint: vörös, sárga és zöld. Sárga országból beutazó magyar állampolgár az első negatív vírusteszt esetén szabadulhat az egyébként kéthetes karanténból, vörösből kettő szükséges. Vörös jelzésű országokból nem magyar állampolgárok nem léphetnek be. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, ezzel a vírus külföldről való behurcolását akarják megakadályozni.

A szabályok szerdán nulla órától lesznek érvényesek.

A tranzitforgalom, áruszállítás és hivatalos út kivétel, de vizsgálat itt is történhet, a rendőrség adhat felmentést, ezt magyarul vagy angolul lehet kérelmezni. Szerdánként a kormány megvizsgálja a helyzetet és felülvizsgálja az országok besorolását.

Sárga: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország az EU-tagállamok közül. Emellett az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA. Vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, minden ázsiai ország, minden afrikai ország és a dél-amerikai államok.

Kérdésre elmondta, Horvátország a zöld kategóriában van. Az állam – az előfoglalásokra hivatkozva – augusztus elsejéig fizeti a teszteket, utána aki nem akarja a kéthetes karantént megvárni, magának kell a tesztelést kifizetnie. (Ez egyébként hozzávetőlegesen 10 és 30 ezer forint körüli összeg.)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!