A szerző felvétele.

Négy épület felújítására pályázik Vásárhely

Műemléki védelem alatt álló épületek állagmegóvására, veszélyelhárítására lehet pályázni.

Sikeres pályázat esetén, közel 3 millió forint önerő biztosítása mellett, hozzávetőleg 12 millió forint támogatási pénzből négy, építészeti értékeit tekintve fontos hódmezővásárhelyi épület újulhat meg. A pályázat benyújtásáról a napokban döntött a közgyűlés egy rendkívüli ülésen.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A felhívást a Népi Építészeti Program tette közzé, műemléki védelem alatt álló épületek állagmegóvására, veszélyelhárítására lehet pályázni. Hódmezővásárhely területén négy épület is érintett, részletezte az ülésen Barák Anita, a városfejlesztési iroda vezetője. A benyújtás határideje július 15., ha nyer a város, a munkákkal jövő nyárra kell elkészülni.

A csúcsi fazekasház állapota a közgyűlési anyag szerint veszélyes, szükséges lenne egy főfal bontása, alapozása, újrarakása, valamint a tetőszerkezet is megcsúszott. Hozzávetőleg 1,4 milliós önerő mellett mintegy 5,7 milliós támogatásra lehet számítani.

A Papi malom területén a szélmalom szelestengelye korhadt, a lapátok kicsúszhatnak belőle, ezért ezt javítani kell, félmilliós önerő mellett kétmilliós támogatásból lehet rendbe hozni. Ugyanekkora összegekről lenne szó a kopáncsi tanyamúzeum és az Árpád utcai tájház – nyitóképünkön ez szerepel – esetében. Mindkét ingatlan melléképületeinek a tetőszerkezetét kellene javítani.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!