Jönnek a részletek

445

Hát, srácok, ez bizony kurvára az én megfogalmazásom, de jó, utánközölt cikknél csak akkor hivatkozza le a rádiós hírblokk mindkét portált, ha a szerkesztőnek olyan a kedve, még akkor is, ha egy marginális lap e-mailben a minisztériumtól kapott zsargont egyben leközlő cikkét én fordítottam le érthetőre és hoztam át a helyi mainstream sajtóba. Oké, kibosszankodtam magam, egyébként is furákat gondolhat rólam a sofőr, hogy az esti buszon fölálltam és a tiltott ülések sarkánál megálltam, hogy halljam a rádióban a hírblokkot.

Aztán leszállva azon agyalok, hogy tulajdonképpen mindez most azért történt meg, mert reggel félkómásan bedobta nekem a sztorit az imádott-átkozott androidos Google hírek algoritmusa. Egoista mellékvágányaimat félrelökve a pillangó-hatáson elmélkedve ez azért érdekes.

Vajon mennyi esetben válhat mainstream-mé egy-egy réteglap híre, mert egy kevésbé réteglap újságírójának feldobta a Google, a Facebook vagy valamely cég orrunkra nem kötött algoritmusa? Szerintem sok.

És mi van, ha nem a megyei katasztrófavédelem tényleg mérsékelten izgalmas névváltásáról lenne szó, hanem mondjuk Hódmezővásárhely teszem azt, jogi vitában állna a Google-lel? Nem pénzügyi, nagy balhésban, csak mondjuk valami apró szoftvermegoldásosban, ami elég érthetetlen ahhoz, hogy csak azok a kocka híroldalak hozzák le, amelyek amúgy sem nagyon szeretnek azzal bajlódni, hogy elmagyarázzák az átlag halandónak, mi az a filmware.

Nem látja meg egy kolléga, nem hozza át a fősodorba, nem mondja be a rádió, nem osztják meg. Csak ha éppen van helyben valaki, akinek amúgy is pont ez az érdeklődési köre, de ennek ugye kisebb az esélye. A Google telefonos hírfolyama ugyanis rendszeresen dobál be általam sose olvasott portálakról is híreket, vélhetően nem csak nekem.

Mert most akar. De hogy mi van, ha nem akar, mert képzeletbeli szitunkban nem érdeke mondjuk, hogy a szélesebb nyilvánosság a sztorit bogarássza, az már egy izgalmas helyzet.

Saját kedélyállapotomtól is függ, mennyire hiszek még idehaza az úgynevezett nyomásgyakorló nyilvánosságban, de azért az elmúlt időben akadtak olyan ügyek, amelyek megengedték nekem ezt a léhűtést. Szóval ha van ilyen, amivel valószínűleg a nagy cégek számolnak vele és könnyen eszükbe juthat, mi lenne, ha a nekik nem kedvező, de legalábbis mindenképpen kényelmetlen híreket inkább csak a város pár kockája böngészné. 

Ezen gondolkodom és ez sokkal bosszantóbb, mint hogy nem mondták be, hogy rajtam keresztül olvasták a sztorit.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!