Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

DK-Emmi-csörte a mártélyi iskolabezárás kapcsán

Bősz Anett arról ír, hogy Maruzsa azt mondta a mártélyiaknak, nem zár be az iskola, az Emmi szerint ez hazugság, arról pedig nem tehetnek, hogy a reformátusok mégsem veszik át az intézményt.

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke, aki országgyűlési képviselőként a azonban a DK-frakcióvezető-helyettese közleményében hazugsággal vádolta meg Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. Szerinte ugyanis ő az „íróasztaláig futó” mártélyiaknak „a hét elején ugyanis még azt ígérte, hogy nem kell megszüntetni a mártélyi alapfokú oktatást, lehetőséget kap az iskola”. Szerintük később azonban kiderült, hogy ez hazugság volt és mégis bezárják az intézményt.

„Ilyet csak egy gyáva, felelősségét nem vállaló kormány államtitkára tesz, aki gyenge ahhoz, hogy egyenesen beszéljen egy kormányzati döntés érintettjeivel. A DK és a Liberális Párt tiltakozik a mártélyi iskola bezárása ellen, nem lehet egyik napról a másikra ilyen helyzetbe hozni magyar családok tucatjait.”

– fogalmaz Bősz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) válaszközleménye szerint viszont a DK hazudik és ezzel „próbál bekerülni a hírfolyamba”. Mint írják: ” A DK állításával ellentétben ugyanis a köznevelésért felelős államtitkár végig nyíltan beszélt a mártélyi iskolával kapcsolatban. A településről érkező delegáció tagjainak őszintén elmondta, a mártélyi iskolával elsősorban az a probléma, hogy a helyi szülők nem oda íratják a gyermekeiket”.

Félárbocon a mártélyi Trianon-zászló a döntés ellen tiltakozva

Maruzsa egyébként Putz Anita mártélyi polgármester szerint sem azt mondta, hogy az állam ad lehetőséget az iskola további működésére, sőt, kifejezetten arról beszélt, hogy már eldöntött a kérdés. Csak miután a polgármester megemlítette neki, hogy a reformátusok átvennék az iskolát, illetve egészen pontosan a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyet létesítene Mártélyon. azt mondta: örül neki, ha így megmenekülhet az intézményt. Az Emmi mostani közleménye szerint arról nem tehetnek, hogy az egyház visszakozott.

„Tudomással bírunk arról, hogy a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója végül elállt ettől a szándékától, ehhez azonban a tárcának semmi köze. Felszólítjuk a Demokratikus Koalíciót, hogy kérjen bocsánatot és legközelebb tájékozódjon, mielőtt hazugságot állít.”

– fogalmaz a minisztérium. A falu önkormányzata és az oda járó diákok szülei most Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosának vizsgálatában bíznak. Beadványukban úgy érvelnek, hogy a döntés előtt nem egyeztettek a köznevelési törvény által előírt módon és a település demográfiája alapján fenn kell tartania a tankerületnek az iskolát.

Ha egy ombudsmani döntés ezt nem tudja kikényszeríteni – amiben bíznak jelenleg -, akkor bár a szülők kifejezetten arról beszéltek az e hét csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy nem akarják városi, harminc fős osztályba küldeni a gyerekeiket, a Varga Tamás Általános Iskola megszűnő mártélyi tagintézményéből a diákokat és egyébként a dolgozókat is annak vásárhelyi anyaintézménye venné át, miután azok a szülők, akikkel lapunk beszélt, nem kerestek másik iskolát gyereküknek.

(via atv.hu)

Kiemelt képünkön a bezárásra ítélt mártélyi általános iskola udvara

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!