Munkába állnak az iskolaőrök, az erőszak megelőzése lesz a feladatuk

260

Ma szavazta meg a parlament. Ott lesznek ilyen munkatársak, ahol az adott intézmény kéri. Fegyverük nem lesz, de kényszerintézkedést alkalmazhatnak.

Döntött ma az Országgyűlés: szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami iskolákban. A javaslat a közelmúltban kapott nagyobb nyilvánosságot, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt többek között arról, hogy közel 500 oktatási intézményt érinthet a kezdeményezés. Később körvonalazódott, hogy oda irányítják majd az iskolaőröket, ahol az intézményvezető indokoltnak látja. Azt is hozzá kell tenni, hogy a pedagógus kar erősen korlátok közé szorította volna a jogkörét ennek az új szervezetnek.

A képviselők ma 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el azt a törvénymódosítást, melyet az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében kezdeményezett a kormány. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai szeptember 1-től teljesíthetnek szolgálatot, ismertette Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk. A munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres vizsgát kell tenni többek között alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetők lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti. Jogerős ítélet esetén – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

(Fotónk illusztráció.)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!