Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay a vitatott jutalmazásról: ha valaki a mártélyi padokat rongáló vandálokat leleplezi, akkor nyerészkedjen vele, én örülök neki

Nem az önkormányzatnak, hanem a rendőrségnek kell bejelentenie a károkat okozó, illetve korrupciós cselekmények bizonyítékait azoknak, akik jutalmat szeretnének, az összeget a város csak felajánlja a hatóságnak. Márki-Zay Péter évente csak néhány bejelentésre számít, de ha milliókat megspórol, szívesen kifizeti a százezret – mondta a polgármester a Hódpress-nek adott interjújában.

Hány bejelentést kaptak eddig?

Egyelőre egyetlen bejelentés sem jött. Korábban a választási csalások elleni felhívásunkkor is azt láttuk, inkább elrettentő ereje van, nagyon ritkán alkalmazza bárki. Itt is azt gondolom arról, hogy hányszor fog valaki bejelenteni padrongálást vagy korrupciót a városházán. Ha egy évben egy ilyen lesz, akkor szerintem már jók vagyunk.

De ezeket a rendőrségnek kell bejelenteni, mert mi nem vagyunk bűnüldöző hatóság.

A rendelet szerint jogerős határozat után jár a jutalom. Bár mind a törvényszék, mind a rendőrség fideszes vezetés alatt van, ezt is fontos megjegyezni.

Ezt akkor hogyan kell elképzelni?

Valaki bizonyítékot szolgáltat a rendőrségnek, a rendőrség ez alapján elkapja az elkövetőt és mi kifizetjük a jutalmat. A rendőrség amikor kifizet nyomravezetői jutalmakat, azt nagyon sokszor egy külső személy ajánlja föl, itt most az önkormányzat a felajánló.

Ha most nem polgármester lenne, élne ilyen bejelentéssel?

Nem tudom. Annak idején nem éltem vele, amikor a szembe szomszédom szemetet égetett, őt nem jelentettem föl. Egy másikukat viszont mindenképpen be akartam perelni, jó barátom volt egyébként, de rá akartam venni, hogy tartsa be az állattartási szabályokat. Ahogy az ATEV-nek is barátja vagyok, de rá akarom venni, hogy tartsa be az uniós előírásokat és a törvényeket, a saját környezethasználati engedélyét. Erre bármi áron rá fogom venni, a vásárhelyiek is ezt szeretnék.

Maximum százezer forintos jutalom osztható ki, erről a polgármester dönt. Hogy kell elképzelni ezt a döntését?

Ha több millió forintos megtakarítást okoz nekünk egy bejelentés, akkor százezer forintot ki fogunk fizetni ebből a megtakarításból.

Ha lesz néhány ilyen ügy egy évben és mondjuk megspórolunk két-három millió forintot egy vandalizmus megakadályozásán, akkor a legnagyobb örömmel fogok aláírni egy százezer forintos jutalmat a bejelentőnek.

A Fidesznek azért a fekete autó-reflexet juttatta eszébe a rendelet.

A Fidesznek a vezetése alatt áll a rendőrség és az igazságszolgáltatás is, tehát ha ők félnek attól, hogy rendőrállam épül, az a saját államuktól való félelem.

Nem rendőrállamról, besúgóhálózatról beszéltek.

A rendőrségnek jelentik be úgy, ahogy most is, jutalmat a rendőrség ajánl föl, akkor mitől félnek? Attól, hogy a rendőrségnek valaki bejelent valamit és ezzel az én besúgóm lesz?

A HVG cikke hívta fel a figyelmet, hogy a rendeletben szerepel a jelenthető szabálysértések közt a közösségi együttélés szabályainak a megsértése is, amelyet nem megfelelő zászlóval és le nem nyírt fűvel is megsérthetünk. Az ő bejelentésükért is kaphat valaki jutalmat?

Bűncselekmény esetén, az önkormányzatnak jelentős károkat okozó esetekben jár nyomravezetői jutalom. Az, hogy valaki milyen zászlót tűz ki, se nem bűncselekmény, se nem okoz milliós károkat az önkormányzatnak. Fel van sorolva a rendeletben a közösségi együttélés szabályainak a megsértése is, amelyben ilyen hülyeségek is szerepelnek.

A Fidesz hozta ezt a rendeletet, ehhez mi nem nyúltunk hozzá, bármikor kezdeményezhetnék a módosítását. Most azt hiszik, hogy mi ezt akarjuk büntetni, de mi teljesen világosan egyértelművé tettük, hogy bűncselekményeknél, jelentős vagyoni károkat okozó önkormányzat ellenes magatartásért jár ez.

Hogy a fenébe lenne valamilyen kára az önkormányzatnak abból, hogy valaki milyen zászlót rak ki, a kutyát hogy sétáltatja vagy hány centis a fű a háza előtt? A Fidesz folyamatosan hazudik.

Ezt a HVG írta, nem a Fidesz.

A Fidesz ezzel támadott, hogy a saját rendeletük betartása is szerepel a rendeletben. Valószínűleg fölöslegesen egyébként. Abban a rendeletben van benne az is, hogy nem lehet milliós károkat okozni az önkormányzatoknak például a játszóterek vagy az önkormányzati lakások tönkretételével.

Nyilván nem a ruhaszárító kötélről meg a kakaskukorékolásról van szó, hanem arról, ahol milliós károkat okoznak, ez le van írva a rendeletben. Csak abban az esetben jár a jutalom, ha az önkormányzatnak jelentős károkat okoznak, bűncselekmény történik és jogerős ítélet van.

Tessék már elképzelni, mikor lesz jogerős bűncselekménnyel kapcsolatos ítélet a zászló minőségéből.

Ezek alapján, lehet, ez a rendőrség problémája, de hogy kezelik, ha valaki nyerészkedően próbál ezzel a lehetőséggel visszaélni?

Nagyon szeretném, ha nyerészkedően tömegével tárnák föl és kapnák el az illegális szemetelőket vagy azokat, akik vandál módon rombolják az önkormányzat vagyonát. Nem tudom elképzelni, ezzel hogy tudna valaki nyerészkedni, de ha igen, ha valaki ebből akar megélni, akkor ott van a Police.hu oldalon a nyomravezetői jutalmaknak a hosszas felsorolása. Százezer forint, háromszázezer forint, egymillió forint, ha valaki általunk talált még egy százezer forintos tételt, az nagyon jó, ha például valaki mártélyi padokat rongáló vandálokat leleplezi, akkor nyerészkedjen vele, én örülök neki.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!