Megemlékeztek a Soá áldozatairól

204

A holokauszt során elhunyt hódmezővásárhelyi emberekre emlékeztek tegnap a zsinagógánál. Korábban megírtuk, hogy 1944-ben közel négyszáz vásárhelyi polgár vált a holokauszt áldozatává.

Márki-Zay Péter polgármester az emlékezés fontosságát emelte ki. Felidézte Beretzk Pál egykori alpolgármester cselekedetét, aki megakadályozta, hogy városunkban gettót hozzanak létre. A szegedi gyűjtőtáborban született Balassa László a személyes, családi történeteket felelevenítve emlékezett a holokauszt borzalmairól. Berényi Károly alpolgármester beszédében kiemelte többek között: a deportálás és a holokauszt borzalmai Hódmezővásárhelyen is testet öltöttek ismerős nevekben, meggyötört, szenvedő arcokban, szétszakított, megcsonkított családokban. 

(Fotók: VTV/Hűvös Oszkár)

1944-ben több mint 800 zsidó vallású, származású embert írtak össze Hódmezővásárhelyen, hogy deportálják őket. Közülük 470-en sosem tértek haza a halál- és munkatáborokból. A mártírok és a túlélők tiszteletére megemlékezést tartottak vasárnap a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

Közzétette: Vásárhelyi Televízió – 2020. június 30., kedd

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!