Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Később kapják meg az iparűzési adót az önkormányzatok és mégsem vehetnek fel hitelt a pótlására

Azt mondja a kormány, attól tart, hogy a december és május közti időszakra felvett hitelek adósságspirálba kevernék a településeket. A helyi vállalkozók viszont komoly bírságoktól szabadulhatnak meg.

Két fontos területen is érinti az önkormányzatok költségvetését a 2021-es költségvetést megalapozó, frissen beadott salátatörvény, egyik sem előnyösen. A Népszava arról ír, eltörölnék, hogy a cégeknek már decemberben „fel kelljen tölteniük” az iparűzési adó 90 százalékát. Mint a napilap emlékeztet: ez korábban azért okozott sok vállalatnak komoly fejtörést, mert az év végén még nem tudták pontosan, mennyi lett az éves bevételük és ha rosszul becsült adat alapján fizették be a megfelelő százalékot, akkor komoly bírságra számíthattak.

Ez most megszűnik azáltal, hogy csak májusban kell kifizetniük a cégeknek a helyi iparűzési adót. Az önkormányzatok viszont fél évvel később jutnak a forráshoz, ráadásul erre az időre mégsem vehetnek fel hitelt, a kormány ugyanis visszavonta ennek az engedélyezését.

Korábban ugyanis arról határoztak, hogy például erre az időszakra, decembertől májusig – amíg megjön az iparűzési adó – rövid lejáratú, maximum 200 milliárd forintos hitelt kormányzati engedély nélkül is felvehettek volna az önkormányzatok. Most visszakoztak: a kormány azzal indokolta saját javaslatának visszavonását, hogy szerintük az ilyen, a fizetőképességet biztosító hitel felvételének megtiltásával megakadályozható a helyi önkormányzatok eladósodása és az újabb adósságspirál kialakulása.

A javaslatot a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége megszavazta, így az várhatóan beépül a törvénybe, bár a végső szót a plenáris ülés mondja ki – összegez a lap cikke.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!