Éles vita után elfogadták: pénzt kapnak a várostól bűncselekmények jelentői

Heves vita után elfogadták, hogy jogerős bírósági ítélet után pénzjutalmat kapnak a várostól azok, akik korrupciós vagy rongálási bűncselekményt jelentenek. A Fidesz spicli-törvényt emleget, Márki-Zay szerint ha a kormánypárt üldözné a korrupciót, még fideszes lenne.

Legfeljebb százezer forint jutalmat kaphatnak azok a hódmezővásárhelyi közgyűlés frissen elfogadott rendeletének értelmében, akik különböző bűncselekmények és szabálysértések elkövetőiről bizonyítékkal szolgálnak, ha az alapján az elkövetőt jogerősen elítélik. Az érintett tételek a Btk. szerinti

  • a korrupciós bűncselekmények,
  • a hivatali bűncselekmények,
  • a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények,
  • a vagyon elleni (nem erőszakos) bűncselekmények,

Emellett még a

  • tulajdon elleni szabálysértések és
  • a közgyűlés által a közösségi együttélés szabályai ellen vétő cselekmények.

A díjazásról a polgármester dönt, ha többen jelentettek az ügyről, akkor a hozzájárulás mértéke mentén vagy egyenlő arányban oszlik el a díjazás. Ha valaki bűncselekmény vagy szabálysértés által szerez bizonyítékot, azért nem jár díj.

A rendeletet 9 igen és a 4 fideszes képviselő nem szavazata mellett, tartózkodás nélkül fogadták el. Tatár Zoltán frissen kinevezett jegyző arról beszélt, a korrupció megelőzése kiemelt állami és önkormányzati feladat. Márki-Zay Péter polgármester hozzátette, hogy valóban a a fókusz a korrupció, de a vandalizmus megelőzése is jelen van a határozatban.

Benkő Zsolt (Fidesz) azt mondta, hogy az első pillanattól kezdve felháborítónak találta a javaslatot és “spicli-törvényről” beszélt. Szerinte ez nagyon veszélyes terület és ezzel évtizedeket visszalép Hódmezővásárhely. “Nagyon érdekes, hogy míg a lakásbizottságot kiszervezik az önkormányzattól, feljelentéseket fognak súlyozni?” – tette fel a kérdést a helyben ellenzéki képviselő. A szintén fideszes Horváth Zoltán szerint ez precedens értékű lesz az egész országban, mint mondta, neki a fekete autó ugrott be róla először.

A polgármester viszont a Fideszre jellemző, hogy például feljelentenek kommentelőket, ellene pedig 16 perük van. Szerinte arról szól a rendelet, ha valaki összetör egy padot, lefizet egy ügyintézőt vagy választási csalást, akkor azok, akik jelentik, kapjanak jutalmat. Ha valakinek ötezer forintért megveszik a szavazatát, de százezer forintot adnak neki ennek a jelentéséért, akkor reméli, legközelebb nem fogja megtenni. Hozzátette: ha a kormánypárt üldözné a korrupciót, még fideszes lenne.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!