Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Egyre több helyen kell irtani a szúnyogot

Egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen; ezen a héten csaknem 44 ezer hektáron folytatódik a gyérítés. Tanácsokat és hasznos információkat is olvashatunk az otthoni teendőkkel kapcsolatban.

A következő napokban Sopron és a Fertő tó térségében, a Tisza-tónál, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban és Békés megye néhány településén terveznek szúnyoggyérítési munkákat, Dunaújváros térségében pedig az elmaradt kezeléseket pótolják – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t. Arról korábban is írtunk, hogy a szúnyogirtás 2014 óta állami feladat, a katasztrófavédelem szervezi.


Tavasszal számos helyen végeztek biológiai szúnyoglárva-gyérítést a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítési programban, Csongrád-Csanád megyében is munkába álltak a gépek. Az elmúlt héten már a kifejlett szúnyogok elleni kezelésekre is szükség volt. A változékony időjárás nehezítette a munkákat, ezért több kezelést a meghirdetett pótnapokon végeztek el, néhány településen pedig el kellett halasztani a munkálatokat.

Az ANTSZ honlapján hasznos tanácsokkal látják el a polgárokat azzal kapcsolatban, mit tehetünk a saját környezetünkben a szúnyogok szaporodásának megakadályozása ellen. Ugyanott fontos információkat olvashatunk a rovar által terjesztett betegségekről és a védekezésről.

A vizes élőhelyeken a szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak, amelyek csak a szúnyoglárvákra hatnak. A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló, alacsony dózisú készítményt platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják el elsősorban a települések lakott belterületére.

Eközben ahogy arról a 444.hu beszámol, Floridában és Texasban 750 millió genetikailag módosított hím szúnyogot engednek szabadon, melyekben olyan fehérje van, ami csökkenti a nőstény utódok túlélési esélyeit. A kritikusok által Jurassic Park- kísérletnek nevezett beavatkozástól a populáció jelentős csökkenésére számítanak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!