HIRDETÉS

Márki-Zay egy 2018-as élő bejelentkezésben beszélt a Szabóékat gyalázó kiadványról.

Pert nyert a Szabó család a Promenáddal és az egykori Szerdahelyivel szemben

Két éve hódmezővásárhelyi családok üzleti – és magánéletét vette górcső alá a helyi Promenád híroldal és az akkor városi televízió. Oknyomozást ígértek, a bíróság azonban úgy ítélt: szinte minden állításuk hazugság volt.

„Egy nem közszereplő család közleménye” – ezzel a bevezetővel juttatta el a család nevében a lapunkhoz a levelüket a hódmezővásárhelyi Szabó János.

“A mai napon kézhez vettük a Kúria jogerős végzését arról, hogy mindenben helybenhagyja a Szegedi Törvényszék és Ítélőtábla korábbi első és másodfokú ítéleteit és azokat hatályukban fenntartja. A promenad.hu internetes portálon 2018. szeptember 9. napján “Rejtőzködő Vásárhelyi milliomosok – a Szabó család ” címmel cikket jelentetett meg, majd ugyanezt szórólap formájában terjesztették a hódmezővásárhelyi háztartásokban, melyben hazugságok sorát leírva rágalmaztak bennünket és képmásainkat ellopva megsértették személyiségi jogainkat.”

– írja.

Azokat vették górcső alá, akik támogatták Márki-Zay Pétert

A Fidesz-közeli Promenád 2018-ben azt írta, oknyomozásba kezd azért, hogy feltárja, mely – szerintük milliomos, luxus körülmények között élő, általuk oligarchának nevezett – családok támogatják Márki-Zay Péter polgármestert. Az érintett családok ingatlanairól, tagjairól, cégeiről jelentettek meg fotókat, információkat. A portál a sorozatot “klasszikus oknyomozó cikksorozatként” aposztrofálta, a bevezető írásban a későbbiekben kivesézett családokat úgy írta le: “multinacionális cégek vezetői, dúsgazdag földbirtokosok, nagyvállalkozók, milliomosok, adócsalók, akik mindannyian Márki-Zay Péter mögött állnak”.

Egy ideig mindenki Szabó volt Vásárhelyen

A gyalázkodás miatt Vásárhelyen békés demonstrációt szerveztek 2018 szeptemberében, szinte mozgalommá alakult a városban az “Én is Szabó vagyok” jelszó.

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2018. szeptember 17., hétfő

A demonstrálók, a felszólalók a Promenád szerkesztősége előtt is elmondták, mi a véleményük a Hódmezővásárhelyen tapasztalható személyeskedésről, a karaktergyilkosságokról.

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2018. szeptember 17., hétfő

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2018. szeptember 17., hétfő

A portálnak a jelek szerint kevésbé sikerült tényekkel alátámasztani az írásaikat, erre utal legalábbis, hogy a felületükön helyreigazítást kellett közzé tenni az Egyed család ügyében, illetve a Szabóékkal kapcsolatos írásuk miatt.

A portál nem a valóságot írta Szabóékról

Szabó János a testvérei, Márton és Ferenc, illetve édesapjuk nevében most azt írja: a Kúria ítélete és indoklása szerint

  •  a cikk témája nem volt közügy, az elkövetők nem tisztelték a magánélet védelméről szóló törvényt, jogtalanul ismertették magán- és családi életünket, jövedelmi-vagyoni viszonyaikat
  • az, hogy korábban felvállalták a polgármester melletti támogatásunkat önmagában nem jelenti azt, hogy a politikai közélettel kapcsolatba hozhatóak lennének
  • az elkövetők valótlanul állították, hogy ifj. Szabó Márton Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik
  • valótlanul híresztelték, hogy a földterület összértéke 1 milliárd forint körül mozog
  • valótlanul híresztelték, hogy évente minimum 50-70 millió forintot hoz a konyhára.
  • a róluk készített fényképek hozzájárulásuk nélküli megjelentetésével megsértették a képmáshoz fűződő személyiségi jogaikat
  • valótlanul állították, hogy a Media Markt üzlethálózatán belül köztudott Szabó János aktív és leplezetlen politikai elkötelezettsége (az érintett ott dolgozik – a szerk.)
  • valótlanul híresztelték, hogy Szabó János folyamatosan igyekszik a munkatársai körében is terjeszteni politikai elkötelezettségét
  • az elkövetőket a perköltség megfizetésére kötelezte.

A peres eljárás első szakasza jogilag véglegesen lezárult, az eddigi perköltségek egy részét – 424.476 forintot – már meg is térítették. A jogerős ítélet képezi alapját annak, hogy a továbbiakban anyagi kártérítéssel is felelősséget viseljenek az elkövetők.

Azokat is perelik, akik személyesen vettek részt a lejáratásban

Szabóék közleménye kitér arra, hogy végrehajtást indítottak a szerkesztőség ellen, becsületsértési pert folytatnak Hegedűs Zoltán egykori alpolgármester ellen, valamint kártérítési pert Pintér M. Lajos és Megyeri József, a portál fő- és felelős szerkesztője ellen. Hozzáteszik: bár a jogszabályok alapján soron kívüliséget kellett volna kapnia perüknek, majdnem két év után kapták meg a jogerős ítéletet, így csorbult azon joguk, hogy méltányos időn belül záródjon le a per. Itt a strassbourgi bíróság az illetékes, megteszik a szükséges lépéseket.

Az egykori helyi tévé is átvette a kamut

A Vásárhelyi Televíziót korábban, még az átalakulás előtt a Szerdahelyi József Nonprofit Kft. üzemeltette. Ott szintén – tulajdonképpen egy az egyben átvéve a Promenád írást – úgy mutatták be Szabóékat, mint “rejtőzködő milliomos”, akik kétes ügyletekből élnek. “Az alperes 2018. szeptember 11. napján leadott Híradó című műsorában ismertette a fenti cikket olyan módon, hogy a narráció alatt folyamatosan görgette azt és azon a fényképfelvételek is láthatóak voltak, oly módon, hogy néhány másodpercre a görgetést megállította és a felvételeket kimerevítette.” – szól a Kúria írása. A család kérése ellenére sem vették le az adást műsorról, illetve az internetről. A jogerős ítélet szerint ez nem volt jogszerű, Szabóék nem közszereplők, nem járultak hozzá ahhoz, hogy megmutassák az arcképüket. Kötelezték az alperest, hogy fizessen meg az államnak 70.000 forint felülvizsgálati eljárási illetéket, valamint a felpereseknek mint egyetemleges jogosultaknak 20.000 forint felülvizsgálati eljárási költséget.

“Arra biztatunk minden hasonló jogsérelmet elszenvedett honfitársunkat, hogy tartsanak ki jogaik mellett, mivel a hatalmasok arra játszanak, hogy az áldozatok nem fogják bírni türelemmel és költségekkel viselni a hosszú eljárást. A Szabó család mindig ki fog állni gondolattal, szóval, cselekedettel mind a maga, mind a mások igazsága mellett – következményektől függetlenül. Ezt a „nem félünk, mert demokraták vagyunk” életfelfogásunk determinálja.”

– foglalta össze a közleményt a Szabó család.


A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!