Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bárki lehet iskolarendőr pár hetes tanfolyam után

Még a nyáron rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést kapnak a leendő iskolaőrök.

Nem kötelező a rendőri előképzettség az iskolaőri munka betöltéséhez – tudta meg a Magyar Nemzet. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról számolt be, hogy bár elsősorban volt rendőrökre, így korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

A leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek. A néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai ismereteket oktatnak majd, és a végén vizsgázni is kell.

Maruzsa Zoltán közölte: a képzésen intézményvezetők is jelen lesznek, elmondják, hogy miben várnak segítséget a leendő őröktől, megismertetik őket az iskolák működésével. Fontos lehet, hogy egy iskolaőr tudja, vannak-e az adott intézményben sajátos nevelési igényű, illetve problémás, agresszív gyerekek. Nem feltétel, hogy az iskolaőrnek legyen előzetes pedagógiai tapasztalata, de előnyt élvez, aki képzettebb – tette hozzá az államtitkár.

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik.

Az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!