Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay: vidéken civilek is nyerhetik az előválasztást, amire mindenütt szükség lesz

Ne csak pártpolitikusok, hanem arra érdemes civilek is választhatók legyenek a 2022-es országgyűlési választáson – vélekedett Hódmezővásárhely vezetője.

Jogos az ellenzéki összefogást ért kritika – ismerte el a Klubrádiónak adott interjúban Márki-Zay Péter. – A járványhelyzet közbeszólt, a márciusra tervezett egyeztetéseket jövő héten fogjuk pótolni az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármestereivel és Karácsony Gergely főpolgármester részvételével. Én is türelmetlen vagyok ezzel kapcsolatban. Egy közös minimumprogramot szeretnénk összeállítani a jövőben. Elsőként az egészségügyi témában születhet egyesség, mégpedig azért, mert ebbe a munkacsoportba minden párt delegált szakértőt – mondta Hódmezővásárhely polgármestere.

Meglátása szerint a magyar választópolgárok egyharmada fideszes, egyharmada ellenzéki, és egyharmada nem rendelkezik pártpreferenciával. – Utóbbiakat az fogja meggyőzni, ha nem csak azt látják, mi ellen kérjük a szavazataikat, hanem azt is látni fogják, mit képviselünk mi. Ha tisztességes és hiteles emberek egy európai, jogállami és demokratikus programot raknak össze, és megegyeznek abban, hogy egy előválasztáson kiválasztott képviselőjelöltjeik megválasztásuk esetén mit kívánnak végrehajtani, az jelent igazi alternatívát a mostani rendszerrel szemben – fejtette ki az országos politikával kapcsolatban.

Az előválasztással kapcsolatban hozzátette, sokan nem érzékelik, ennek megmérettetésnek mekkora súlya lesz. Szerinte az ország mind a 106 körzetében előválasztást kell tartani. – Ha ezt az ellenzék nem tudja megszervezni, akkor hogy lenne képes legyőzni a Fideszt? Ott is meg kell mérkőzni az aspiránsoknak, ahol a pártok meg tudnak egyezni egy közös jelöltben, hiszen csak így lehet kiszűrni az önjelölt politikusokat. Akár civilek is kikerülhetnek győztesként ebben a versenyben, mert be kell látni, sajnos vidéken, több településen nincsenek a pártoknak jó jelöltjeik. Az gondolom, lesznek ilyen nyertesek. Az nem vezet sehova, ha a pártok egy zárt szobában, az asztal körül elosztják, hogy saját, egyébként esélytelen jelöltjeik melyik körzetekben induljanak. A ténylegesen esélyes személyeknek kell versenybe szállni a kormánypárti indulókkal – szögezte le.

Szerinte 2021 őszén lehetnek az előválasztások, utána fél év lesz a képviselőjelöltek népszerűsítésére. A parlamentben pedig azt a minden ellenzéki erő által támogatott nemzeti minimumprogramot kell érvényre juttatni az Orbán-kormányt követő első ciklusban, amiben széleskörű konszenzus van. Azokat a témákat, amiben nincs teljes egyetértés, akkor kell napirendre tűzni, ha egy valóban demokratikus és tiszta választást rendezhetnek Magyarországon.  

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!