HIRDETÉS

Fotó: MTI/Komka Péter

Nemzeti emlékhely lett Szentkút

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet – tájékoztatta a Nógrád megyei búcsújáróhely az MTI-t.

Nemzeti emlékhellyé az Országgyűlés törvénnyel olyan helyszíneket nyilvánít, amelyek a történelmünkben meghatározó jelentőséggel bírnak, nemzetiségek összetartozását erősíti, a nemzet önképében kiemelkedő fontosságúak. A nemzeti emlékhelyek listáján szerepel régiónkból az ópusztaszeri emlékpark.

Orosz Lóránt kegyhelyigazgató nagy örömmel fogadta a Országgyűlés rendelkezését, amely Szentkutat nemzeti emlékhellyé nyilvánította. “Annál is inkább, mert a parlament a bányászati törvényt úgy módosította, hogy ezáltal a kegyhely védettebbé vált a szúpataki mészkőbánya tervezett újranyitásával szemben, amely a csendet, a tiszta levegőt és a természeti környezetet nagyban veszélyeztette volna”.

A hely története évszázadokra nyúlik vissza. Verebélyen 1210-ben templomot építettek, amely az 1400-as években Magyarország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelye volt. Az évente 200 ezer látogatót fogadó kegyhely az elmúlt hónapok alatt is fejlődött: félig elkészült a Csend Háza, amely télen fűtött, elcsendesedésre alkalmas helyként működik majd az év végétől. Épül a szállások előtti fedett foglalkoztató, a nagy parkolót lezáró kerítés, és elkészült a kegytemplom új, festett ablakainak egy része is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!