Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Miniszter dönt a vásárhelyi intézményvezetőről?

Miniszteri rendelet szabályozhatja, hogy egy kulturális intézmény vezetői pályázata mit tartalmazzon, hogyan bírálják el. Hogy ezzel a lehetőséggel él-e a tárca, hamarosan kiderül Vásárhelyen is.

Nagyon úgy tűnik, meg lesz annak a lehetősége, hogy kormányzati szinten beleszóljanak abba, ki legyen egy művelődési intézmény vezetője, mutatott rá az artportal.hu. A művészeti portál azt a törvényt vette nagyító alá, mely többek között arról rendelkezik – erről több írásunkban beszámoltunk -, hogy a kulturális területen dolgozó 19 ezer ember nem lesz közalkalmazott. A Magyar Közlöny május 28-i számában – a 218 oldalas dokumentum 78., vagy más számozást tekintve a 2965. oldalán van szó erről.

A közalkalmazotti státuszon túl azonban más, a területet érintő változásokról is szó van azonban benne. A 47. § így rendelkezik:

“(Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza) „a közművelődési intézmény és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, nyilvános könyvtár, közlevéltár vezetőjének megválasztására irányuló pályázat tartalmára és a pályázati eljárásra vonatkozó szabályokat, valamint a pályázatok elbírálásának rendjét, továbbá a közművelődési intézményben, a közösségi színtérben és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézményben, nyilvános könyvtárban, közlevéltárban foglalkoztatottak munkaköreit, valamint a munkakörök és a vezető beosztás betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételeket”.

A lehetőség tehát, hogy felülről kapjon egy vezetői pályázat kiírója konkrét iránymutatásokat, adott. Hogy ezzel a lehetőséggel él-e majd a kulturális tárca, év vége felé Hódmezővásárhelyen is kiderül. A legutóbbi véleményező ülésen a könyvtár élére nem neveztek ki új vezetőt, decemberig a jelenlegi helyettesre bízták a feladatot. Éppen azért, mert intézmények szervezeti átalakítására készül az önkormányzat, a tervek szerint egy egységet alkot majd a művelődési központ és a könyvtár – ekkor pedig pályázatot kell kiírni a vezetői poszt betöltésére.

(Nyitóképünk: VTV híradó)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!