HIRDETÉS

Hivatalos: az Ady Endre úton lesz a katonai középiskola

Ahogyan korábban beszámoltunk róla – régi terveknek megfelelően – hamarosan katonai középiskola és kollégium létesül Hódmezővásárhelyen. Akkor kérdéseket tettünk fel a Honvédelmi Minisztériumnak, a tárca válaszaiban most megerősítette lapunknak a már sejthető helyszínt és arról is tájékoztatott: még 8-10 honvédkollégiumot terveznek országszerte.

Ahogyan múlt szerdán megírtuk, katonai középiskola indul Hódmezővásárhelyen. A tervekről már az előző városvezetés is beszélt, és már akkor is felmerült helyszínként az egykori Démász-székház épülete. Most azonban a Honvédelmi Minisztérium lapunk kérdésére megerősítette:

A hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium Hódmezővásárhelyen, az Ady Endre út 41. és 43. szám alatt jön létre. Az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozik.

Arra, hogy mi alapján esett a választás Hódmezővásárhelyre, azt írták: ” Hódmezővásárhely nagy múltú katonaváros, amely mindig is fontos szerepet töltött be a Magyar Honvédség történetében, a polgárok és katonák között hagyományosan példamutató az együttműködés. A katonák jelenléte a városban a mindennapok természetes részévé vált.” Hozzáteszik, hogy “különösen fontos a laktanya szerepe 2015. óta, hiszen a déli határ védelmének logisztikai irányítása innen történik”.

8-10 honvédiskolát terveznek még

“A 2002-2010 közötti szocialista kormányok országszerte 16 katonai iskolát szüntettek meg, jelentősen gyengítve ezzel a Magyar Honvédség utánpótlását. Ezen kell most változtatni új oktatási intézmények létrehozásával” – írják, ahogyan az iskola létesítéséről most elsőként író kormányközeli Magyar Nemzet is igyekezett hangsúlyozni ezt az összehasonlítást. Azt írják:

a kormány kiemelt célként tekint a Magyar Honvédség megerősítésére, ennek érdekében a Modern Városok Program keretében támogatja az új honvéd középiskola és kollégium létrehozását Hódmezővásárhelyen.

Emellett a honvédelmi tárca válaszában méltatta a város előző, fideszes vezetését is: “A város korábbi vezetésének a honvédelem ügyéhez való pozitív hozzáállása hosszútávon biztosította a honvédség és az önkormányzat együttműködését. Ennek a közös munkának az eredménye alapozta meg annak lehetőségét, hogy Hódmezővásárhelyen hozzuk létre a katonai utánpótlás képzés és nevelés egyik újabb fontos bázisát” – írták.

Azt is hozzátették – ahogyan korábban már a Népszavának is -, hogy a tervek szerint a következő debreceni katonai szakközépiskola és kollégium után a következő években további 8-10 ilyen iskola létrehozását tervezi a tárca országszerte. A cél az országos lefedettség, a következő helyszín, ahol honvédiskola kezdi meg a működését, a bejelentés alapján Székesfehérvár lesz.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!