Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Trianon századik évfordulóján megszólalnak a harangok

„Egy néma főhajtással emlékezzenek meg a száz évvel ezelőtti tragédiáról” – kéri Márki-Zay Péter polgármester a trianoni békeszerződés idén június 4-én, azaz most csütörtökön esedékes századik évfordulója kapcsán, amikor a városban fél ötkor harangszó fog emlékeztetni az eseményekre.

„Minden magyar ember számára egyformán tragédiáról van szó, erre emlékezünk meg” – emelte ki, kifejezve, hogy szerinte ez a megemlékezés politikai hovatartozástól független.

Hozzátette: a határainkon kívül került nemzetrészek ugyanúgy testvéreink, ki kell állni értük és az egységes magyar nemzet részének kell tekinteni őket.

Beszélt arról is, hogy dédapja sírva fakadt a döntés napján, amit nagymamája mesélt el neki. A nagyszülei közül ketten is az elszakított területekről ekkor tért haza Magyarországra, mivel sokan voltak hasonlóan, nehezen kaptak állást, vagonokban laktak, de olyan is volt, aki éppen szolidaritásból ment ki a Romániához csatolt területekre – árulta el videójában.

Felidézte, hogy korábban a fideszes többségű közgyűlés egy monumentális emlékművet szeretett volna állítani a Kossuth térre, amelynek már a terveire elmondása alapján már a tízmillió forintot költöttek volna. Mint hozzátette, ebből helyre lehetett volna állítani a korábban ott lévő országzászlót. Aláhúzta: százmilliós emlékműre nincs a városnak pénze, ehelyett kulturális programok, megemlékezések lesznek.

Ettől a naptól kezdve él megyénk új elnevezése is: Csongrád-Csanád megye.

A trianoni békeszerződés hatásai Hódmezővásárhelyt közvetlenül is érintették, például elvágták a város erdélyi kereskedelmi kapcsolatait.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!