HIRDETÉS

Csak azért maradt ki a megye a fokozott rendőri ellenőrzésből, mert itt már korábban elrendelték

Amikor elvileg bárkit igazoltathatnak bármikor. Budapest és tizenegy megye tartozik azok közé, ahol mától már életbe lépett. A TASZ szerint ez bizonytalan helyzetet teremt.

“Az országos rendőrfőkapitány 2020. június 1-jén 00.00 órától 2020. augusztus 31-én 24.00 óráig a közrendet és közbiztonságot veszélyeztető jogellenes cselekmények megelőzése érdekében Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el” – olvasható a Police.hu-n.

Indoklásként mindössze annyi szerepel, hogy “a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében” (amellyel nagyjából saját feladatkörét írta körül a hatóság).

Frissítés:

A Szeged.hu felhívja a figyelmet, hogy Csongrád, illetve most már Csongrád-Csanád megye most azért nem szerepel a listán, mert itt még érvényben van ugyanez korábbról.

A rendőrség március 6-án rendelt el fokozott ellenőrzést Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Zala megye területére március 7-étől szeptember 6-áig – írják.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő egyesület szerint a fokozott ellenőrzést nem erre kellene használni. “A fokozott ellenőrzést arra találták ki, hogy ha történik egy bankrablás, akkor az országos rendőrfőkapitány utasítására lezárják időlegesen azt a 2-3 utcát, vagy városrészt, ahol a rablót keresik” – írják weboldalukon a jogvédők.

Szerintük az ország egész területén, vagy egyes országrészekben érvényben lévő fokozott ellenőrzés kirívóan jogsértő állapot, ellentétes az Alaptörvénnyel és a rendőrségi törvénnyel is. Mint írják: bizonytalan helyzetet teremt az, hogy elvileg ilyenkor bárkit bármikor igazoltathatnak, és kérdés, hogy ez felülírja-e a rendőrségi törvényt, amely szerint az igazoltatás előtt a rendőrben valamilyen bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúját fel kell kelteni, és az igazoltatást mindenképpen, de minimum az érintett által feltett kérdésre meg kell indokolni.

A fokozott ellenőrzés elrendelésekor azonban rendre a rendőrök pusztán ezzel az intézkedéssel tudják le az indoklást.

Ráadásul hozzáteszik: a rendőrség nyilvánvalóan nem tudja teljesíteni az utasításban foglaltakat, hiszen lehetetlen a teljes érintett területen – amikor ezt a közleményt írták 2015-ben, akkor épp az egész ország, most nagyjából a fele – egyidőben az összes “jogsértő cselekmény elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása”.

Security Check Required

(null)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!