Túlértékelték a csőrendszert, ezért kellett módosítani a költségvetést

Illusztráció: tian kuan (Unsplash)
314

- Hirdetés -

Korábbi irreális értékbecslés miatt kellett tőkeemelést végrehajtania az önkormányzatnak cégénél, a HVSZ Zrt.-nél, ez volt a legfontosabb oka, ami miatt rövid időn belül ismét módosították a város költségvetését. A befizetett pénz jelentős részét azonban visszakapja a város, korábbi követelések érvényesítésével.

- Hirdetés -

“Évekkel ezelőtt egy tőkepótlást úgy helyettesített a tulajdonos, hogy a földben lévő üres csöveket felértékeltette” – mondta Márki-Zay Péter polgármester a csütörtöki véleményező ülésen az önkormányzati HVSZ Zrt. (lapunk kiadója is) éves beszámolójáról szóló vitában. A cég éves adózott eredménye 221.349 forint, tehát nyereséges. A fideszes önkormányzati képviselők tartózkodtak a beszámoló megszavazásakor.

A rövid időn belül ismét módosított költségvetésben pedig most a legjelentősebb tétel a HVSZ egymilliárdos tőkeemelése. Megkérdeztük Kurucz Rolandot, a Polgármesteri Hivatal közgazdasági irodájától, miről is szólt a nehezen érthető vita.

Mint mondta: korábban nem reális módon, elmondása szerint több mint egymilliárddal értékelték felül a HVSZ tulajdonában álló vezetékrendszert. A vezetés most igyekezett ezt korrigálni, ennek eredményeképpen újraértékeltették, és most már nagyjából egymilliárddal kevesebb értéken szerepel a cég vagyonelemei között.

És épp ez volt a baj.

Ezzel a vállalat tőkéje ugyanis a jogszabályok által előírt szint alá csökkent, ami miatt a tulajdonosnak – jelen esetben az önkormányzatnak – tőkeemelést kellett végrehajtania. Ez az egymilliárd forint a legjelentősebb tétel a mostani költségvetés-módosítsban.

Ugyanakkor ennek jelentős részét nem fizeti ki ténylegesen az önkormányzat.

Leginkább azért nem, mert a városnak korábbi tartozások miatti követelései álltak fenn a céggel szemben, amelyeket most érvényesít – lényegében odaadja a pénzt és postafordultával kapja is vissza. Kurucz elmondása szerint ezért a város fizetőképességét érdemben ez a tőkeemelés nem befolyásolja. Emellett költöttek még erre más cégekkel szemben fennálló, most befolyó tartozásokból és az eredetileg is a HVSZ-nek szánt forrásokból.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!