Veszélyhelyzet után jöhet az egészségügyi válsághelyzet

- Hirdetés -

Az országos tiszti főorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat – írja a hvg.hu.

A tervezet szerint a kormány akkor rendelhet el válsághelyzetet, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet, az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be.

- Hirdetés -

Az országos tiszti főorvos követi a helyzetet, ha a feltételek nem állnak fenn, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Az egészségügyi válsághelyzetet elrendelő kormányrendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Akkor hosszabbíthat a kormány, ha a válsághelyzet elrendelésének feltételei még fennállnak. Erről az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni (vagyis nincs szó semmilyen parlamenti felhatalmazásról, jóváhagyásról). Válsághelyzetet az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelhet a kormány, illetve működtetheti az operatív törzset.

Egészségügyi válsághelyzetben kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható a többi között

  • minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti,
  • az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása,
  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatja a jogkörét, kijárási korlátozást nem vezethet be.

A törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!