HIRDETÉS

Fotó: NOL videó (YouTube)

Meghalt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében meghalt Jerger Krisztina művészettörténész, a Műcsarnok egykori főigazgató-helyettese, a varsói Magyar Kulturális Intézet vezetője – írja a lengyel média és több magyar galéria híradása alapján az Index.

“Az egész Várfok Galéria megrendült szívvel gyászolja Jerger Krisztina művészettörténészt, Korniss Péter számos kiállításának kurátorát, mindannyiunk közeli barátját” – írja róla a Várfok Galéria közösségi oldalán.

Az ismert művészettörténésszel 2015-ben a NOL készített hosszabb beszélgetést.

A cikk az Artportal összesítése alapján felidézi: a lengyel-magyar családba született Jerger Krisztina a Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot. 1977-től a Műcsarnok munkatársa, 1999-től főigazgató-helyettese volt. Kétszer is Nívó-díjat kapott, majd Ferenczy Noémi-díjjal is kitüntették. A varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetőjeként sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatok építéséért.

Számos életmű- és összefoglaló kiállítás kurátora vagy rendezője volt itthon és külföldön, így Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre vagy Korniss Péter kiállításaié is. Lengyel képzettségének köszönhetően az 1980-as, 1990-es évek szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású, nemcsak képzőművészeti eseményének részese, rendezője volt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!