Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Letartóztatták a fegyveres rablót, az önkormányzat még nem kapott hivatalos tájékoztatást

Az önkormányzat nem kapott hivatalos rendőrségi megerősítést, hogy valóban az ő volt dolgozójuk-e a tettes.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírálja 30 napra elrendelte kedden annak a helybéli férfinak a letartóztatását, aki két napon belül kétszer is maszkban és lőfegyverrel rabolt a csongrádi megyeszékhelyen – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a férfi ellen közfeladatot ellátó személy sérelmére fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete, fegyveresen elkövetett rablás, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult eljárás. A bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak a kényszerintézkedést.

Elmondta, a gyanúsított előbb csütörtökön ment be be az egyik szegedi postára, az egyik alkalmazottra rászegezte lőfegyverét, és pénzt követelt tőle. Az alkalmazottaknak sikerült a gyanúsított figyelmetlenségét kihasználva a kódos pénzesfiók kinyitását megelőzően kirohanniuk a hátsó ajtón keresztül, és segítséget kérniük a járókelőktől. A férfi ezt látva kerékpárjával elhajtott a helyszínről.

Szombat délután egy virágüzletben próbálkozott, az eladóra fogta a fegyvert, és a bevétel átadására szólította fel, miután kapott is 5 ezer forintot. Az üzlet hátsó részében tartózkodó alkalmazott eközben mobiltelefonon segítséget hívott, a gyanúsított ezt hallva távozott a helyszínről. A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az véglegessé vált.

Csak informális tájékoztatás

„Szegeden történt egy bűncselekmény, a gyanúsított személyéről nincs hivatalos tudomásunk, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk azon állítást, amely szerint ő korábban a Polgármesteri Hivatalban dolgozott” – írta a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal közösségi oldalán azt követően, hogy a kormányközeli helyi médiában az ennek elismerését tartalmazó belső gyűlés tényét állító cikkek jelentek meg.

Hozzáteszik: a Polgármesteri Hivatalban tartott munkaértekezletek ténye, az azokon elhangzottak nem nyilvános adatok

Azzal az információval kapcsolatosan, amely tegnapra a média nagy részében megjelent, miszerint a hivatalból korábban törvényszegés miatt kirúgott jogász lenne az elkövető, úgy tudjuk, a hivatal sem kapott hivatalos, rendőrségi megerősítést, ezért nem akarják kommentálni.

„A Lázármédiában megjelentekkel szemben a tegnapi, városházi dolgozóknak tartott értekezleten természetesen nem azonosítottam be a múlt heti szegedi rablást elkövető (állítólag volt dolgozónk) személyét, arról nekünk hivatalos információnk a mai napig nincs. Ha igaz, ami a sajtóban megjelent, valamint a megjelent rendőrségi fénykép alapján ezt mindenki maga megteheti, de személyiségi jogokat sértene, ha én tettem volna meg” – írta az esetről közösségi oldalán Márki-Zay Péter polgármester.

„A Lakás- és Helyiséggazdálkodási Csoport munkájával kapcsolatosan folyt belső ellenőri vizsgálat, aminek az eredménye bűncselekmény gyanúját is felveti. Ezen belső ellenőri jelentés kapcsán valóban tettünk büntető feljelentést, az eljárás eredményéről még nincs tudomásunk” – teszi hozzá a hivatal közleménye, miután az elkövetőt több helyen úgy vélték azonosítani, hogy ebben a csoportban dolgozott.

„Arra valóban felhívtam az önkormányzat és cégei dolgozóinak a figyelmét, hogy minden szabálytalanság és visszaélés belső ellenőri vizsgálatot és indokolt esetben feljelentést von maga után, ezt a kérdéses esetben is megtettük” – írja Márki-Zay, hozzátéve: „nehéz örökség az önkormányzatoknál az informatikai háttér és a munkahelyi kultúra”.

A Fidesz a polgármestertől vár tájékoztatást

„Mondja el a polgármester, mikor menesztették a hivatal, a szegedi rablással összefüggésbe hozható, jogász munkatársát és miért nem adott arról tájékoztatást, amikor tudomására jutottak a visszaélések” – hangzott el a Fidesz hódmezővásárhelyi frakciójának sajtótájékoztatóján, amelyre lapunkat nem hívták meg.

A Vásárhely24 beszámolója szerint Cseri Tamás, a párt médiabojkott miatt lemondott, majd azt mégis követő egykori frakcióvezetője szerint Márki-Zay Péternek a nyilvánosságot tájékoztatnia kell egykori alkalmazottjuk akkori ügyeiről. A képviselő elmondta, akár 15 év börtönnel is büntethető, amit tett a rabló, és sérelmezte, hogy bár az illetőt már hónapokkal ezelőtt ugyan elküldték a hivataltól, de a polgármester csak most, miután kiderült, a férfi hozható összefüggésbe a szegedi rablással, állt ki a nyilvánosság elé.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!