Újabb iratokat tett közzé Gyöngyösi Ferenc

- Hirdetés -

Megígérte, hogy egy sorozatban mutatja be a két évvel ez előtti iratokat.

Újabb bejegyzést tett közzé Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő az Öntsünk tiszta vizet a pohárba! című sorozatában. Megírtuk: a Facebook oldalán mutatja be, hogy álltak a város pénzügyei a 2018-as időközi önkormányzati választás előtt és után.

- Hirdetés -

“Az első részben igyekeztem Önöknek megmutatni, hogy milyen pénzügyi helyzetben volt az önkormányzat 2018. 03. 05-én, amikor Márki-Zay Péter átvette a város vezetését. Ahogy azt már jeleztem ebben a részben az elmúlt 2 év pénzügyi eredményeiről szeretnék beszámolni.


Az országos átlaghoz képest kiemelkedően magas építményadót fizettünk még 2017-ben. Márki-Zay Péter első megválasztása előtti kampányában megígérte, hogy a lakosság felé eltörli az ingatlanadót. Tette ezt abban a tudatban, hogy a város jó anyagi helyzetben van, hiszen riválisa az akkoriban megbízott városvezető ezt nyilatkozta a kampány során. Senki nem gondolta, hogy messze eltér a valóságtól, hiszen a helyi média összes csatornája ezt szajkózta még 2018. év elején. A beiktatást követően látszott, hogy ez finoman szólva is tévedés.”

A magánszemélyek építményadóját részben – 101 m2 alatti részt – eltörölték 2018-ban az új városvezetés kezdeményezésére, amit 2020-tól már teljesen eltörölt az új testület. A vállalkozások építményadója is kevesebb 30 százalékkal ma már, mint volt 2017-ben. Gyöngyösi azt írja: Márki-Zay polgármestersége alatt magánszemélyeknél 673,5 millió forint, a vállalkozásoknál 296,5 millió forint maradt ennek köszönhetően, azaz összesen 970 millió forint. Az önkormányzatnak emellett vissza kellett tölteni 1,5 milliárd forint pályázati pénzt a számlákra, amit az előző városvezetés egyéb dolgokra elköltött.

Az önkormányzat 244 millió forinttal tartozott a polgármesterváltás idején a kórháznak. Ebből a tartozásból visszafizettek már 166 millió forintot, a többire a kórház önkormányzat felé fennálló tartozása nyújt fedezetet.

2011-2014 közötti időszakból, szabálytalan pénzfelhasználás miatt több belügyminisztériumi visszafizetési kötelezettség nehezíti a város likviditását, taglalja a képviselő. Márki-Zay Péter polgármestersége alatt eddig 491 millió forintot utaltak a Magyar Államkincstár felé. Ezekből a visszafizetési kötelezettségekből egyesével külön beszámolókat készít a jövőben, ígéri.

Hegedűs Zoltán Facebook bejegyzéséből tudjuk, hogy véleménye szerint átadás-átvételkor 613 millió forint volt a kifizetésre váró számlák összege. Mellékelt fotókon narancssárgával kiemelve látható három olyan tétel, amit pályázati pénzből terveztek kifizetni, de végül ezt saját forrásból kellett. Így a teljes beszállítói állomány nem 613 millió, hanem 696 millió forint volt. Ez mára 370 millióra csökkent, amiből 140millió az önkormányzati cég felé teljesítendő, valamint a lejárt beszállítói tartozás jelenleg mindösszesen 188 millió forintot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi városvezetés 326 millió forinttal csökkentette ezt a tételt.Volt időszak a város korábbi életében, amikor ez 1-1,5 milliárd forint között mozgott.”

Az Alföldvíz Zrt. tartozása az önkormányzat irányába 4,8 millió forint volt 2018. március 5-én, ami ma már meghaladja a 333 millió forintot.

Az eddig részletezett tételeket összesítve:
– 1,5 milliárd forint hiányzó pályázati forrás visszatöltése,
– 166 millió forint törlesztés a kórház felé,
– 326 millió forint csökkentés a kifizetetlen számlák esetében,
– 491 millió forint (tőke+kamat) visszafizetése a MÁK irányába,
– 328 millió forinttal nőtt önkormányzatunk kintlévősége az Alföldvíz Zrt. irányába,
-970 millió forint építményadó maradt összesen Márki-Zay Péter polgármestersége alatt a magánszemélyeknél és a vállalkozásoknál.

Ezeket a tételeket összeadva 2 milliárd 811 millió forint volt az a kiadása a jelenlegi polgármesternek, amit önhibáján kívül kellett kifizetni, valamint 970 millió forint építményadót nem szedett be, végez számvetést a városatya.

“És a sornak koránt sincs vége, hiszen az önkormányzati cégek esetében is számos olyan ügy van, ami felesleges és értelmetlen kiadásokat eredményezett. A III. részben kimutatom Önöknek, hogy milyen tételeknél és feladatoknál sikerült költséghatékonyabb gazdálkodást elérni, ezáltal sok pénzt spórolni a városnak.”

Sorozatot indított közösségi oldalán Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke, hogy bizonyítékokkal támassza alá, milyen állapotban vette át a várost 2018. március elején Márki-Zay Péter. Az első posztban bankszámla kivonatokat mutat be, amelyek alapján látszik, hogy a beérkező pályázati pénzeket nem a kapott célra, hanem pl. hiteltörlesztésre fordították. A számlán átadáskor másfél milliárd volt, ez Hegedűs Zoltán akkori szórólapjából is kiderül, pedig csak a pályázatokra kapott pénzből több mint 3 milliárdnak kellett volna lenni.

Közzétette: Vásárhelyi Televízió – 2020. május 22., péntek

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!