Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Jövőre is elveszik a gépjárműadót az önkormányzatoktól

87 milliárd forint működési bevételre számít a központi költségvetés jövőre a gépjárműadóból, amiből az következik, hogy a korábban részben az önkormányzatok által felhasználható bevétel teljes összegét elveszik a településektől 2021-ben – írja az Index a jövő évi költségvetés számai alapján, amelyet egy hetes késéssel, ma nyújtott át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének Varga Mihály pénzügyminiszter.

A hírportál szerint 2021-re 4,8 százalékos bővülést valószínűsítenek és 3 százalékos inflációval számolnak. Emellett a GDP 0,5 százalékával egyenlő, 270 milliárd forintos megtakarítással terveznek, amelyet előre nem címkéznek fel.

A portál említi még, hogy az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásait is jelentősen emelték, amely számos nagyobb várost negatívan érintett, de korábban Hódmezővásárhelynek ilyet nem kellett fizetnie. FRISSÍTÉS: Jövőre kell.

A korábban súlyadónak nevezett járulék 2013 előtt teljes egészében a települési önkormányzatokhoz folyt be, azóta 60-40 százalékban osztozott rajta az állam és a település, míg idén a koronavírus-járvány miatti védekezés költségeinek fedezésére el nem vette teljes egészében a kormányzat a városoktól. A hódmezővásárhelyi önkormányzat úgy számol: idén nagyjából 130 millió forint esett ki emiatt a város költségvetéséből.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!