Márki-Zay és Hegedűs nyílt bejegyzésekben üzen

Gyöngyösi Ferenc nyílt levélben kért segítséget Lázár Jánostól. A vásárhelyi Fidesz a Facebookon azt írta: Márki-Zay Péter miatt csődben van Hódmezővásárhely. A polgármester visszaírt a világhálón, erre viszont már Hegedűs Zoltán egykori alpolgármester is reagált.

A Fidesz újabb közleményében ismét engem vádol a város anyagi helyzetéért, annak kapcsán, hogy Gyöngyösi Ferenc képviselő úr levélben kérte Lázár János segítségét, hogy a még tőle örökölt adósságok visszafizetését függessze fel a kormány a veszélyhelyzetre tekintettel.

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter kezdi így egy mai Facebook bejegyzését, ebben arra a levélre utal, melyről lapunk is megírta: a pénzügyi bizottság elnöke abban kéri az országgyűlési képviselő segítségét, hogy a város mentesüljön több száz milliós visszafizetési kötelezettségtől. A levél szól azokról az összegekről is, melyet a kormány a járvány elleni védekezés címén vont el a várostól: 70 millió forint parkolási díj, 124 millió forint gépjárműadó.

Gyöngyösi Ferenc nyílt levelét követően a labdát elsőként a vásárhelyi Fidesz frakció csapta le. Tegnap tettek közzé egy közleményt, szerintük Márki-Zay “vitte csődbe” Hódmezővásárhelyt, nem a kormány. Számításaik szerint gépjárműadó és a parkolási díj valós elvonása összesen mintegy 150 millió forint, a város éves költségvetése ezzel szemben 16 milliárd forint. A közleményükben szerepel az is, hogy a polgármester “alkalmatlan”, “felélte az önkormányzat tartalékait”, “haveri cégeknek adott megbízásokat”.

A város vezetője a már fentebb említett Facebook bejegyzésében – reagálva a közleményre – leszögezi:

“A szabálytalan gazdálkodást nem is én, hanem a Belügyminisztérium állapította meg, aki már megválasztásom előtt milliárdokkal büntette emiatt a várost – és a visszafizetés felfüggesztését most a járványhelyzetben sem engedélyezte. Úgyszintén bevasalják rajtunk a Lázár-féle 23 milliárdos kimentés után is rajtunk maradt Zsigmondy-kötvények törlesztését, jóllehet az Alföldvíz nekünk 330 millióval tartozik.”

Azt is megemlíti többek között, hogy Lázár János polgármestersége alatt a vállalkozóknak nagyon sokat kellett várni, hogy kifizessék a számláikat, hazugság, hogy a Fidesz 2018 februárban többlettel adta volna át neki a város kasszáját, a járvány miatt komoly bevétel-kiesésekkel kell számolni Hódmezővásárhely önkormányzatának, és ezt még tetézi a több száz milliós teher. Szemben az előző városvezetés pazarló hagyományaival az elmúlt két évben milliárdos nagyságrendben csökkent a város adóssága, százmilliókkal a kifizetetlen számlák összege, soronként nőnek a bevételek, csökkennek a kiadások, emelik a dolgozók bérét, számos megtérülő beruházás van, 540 milliós adócsökkentéssel segítették a magánszemélyeket és a vállalkozókat egyaránt.

Beszállt a facebookos kommentfolyamba a város egykori alpolgármestere, Hegedűs Zoltán. (Ő Almási István halála után, az időközi választásig polgármesteri jogkörben irányította a várost, 2018 februárjában megmérette magát Márki-Zay Péterrel szemben, később hivatalosan bejelentette, hogy visszavonul a politikától, ma a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja. – a szerk.) Mint írja, szomorúan olvas arról, hogy a város “csődbe jutott”, két éve, amikor átadta a települést, kétszer annyi pénzük volt, mint tartozásuk, jutott bérekre, milliárdos fejlesztéseken dolgoztak. Hegedűs szerint 2018. március 5-én átadás-átvételi iratot mutatták, hogy akkor a városnak volt a számláján közel 3,3 milliárd, ezzel szemben fizetni való hozzávetőleg 1,5 milliárd.

Márki-Zay egy következő bejegyzésben erre reagálva kijelenti: Hegedűs állításait már többször, a jelenlétében is cáfolta. Az egyenleg szerinte azért mutatott kedvező képet, mert Hegedűs “elhallgatta azt a közel kétmilliárdos előleget, ami miatt a városnak akkor a tartozásoknál több pénz volt a számláján”. Majd a bejegyzést ezzel zárja:

“Az elmúlt két év bravúrja, hogy nemcsak fizetőképesek maradtunk, de a korrupció és pazarlás felszámolásával még adócsökkentéssel is fejleszteni tudtunk. Ha a kormány nem tesz tönkre, idén is ezt folytatjuk.”

Nyitóképeink forrása Márki-Zay Péter és Hegedűs Zoltán hivatalos Facebook oldalai.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!