Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Első fokú ítélet: képviselő marad Cseri Tamás

Úgy tudjuk, az önkormányzat fellebbezést tervez.

Első fokon megsemmisítette a Szegedi Törvényszék a hódmezővásárhelyi képviselőtestület azon döntését, hogy Cseri Tamás fideszes képviselő méltatlan a mandátumára médiatulajdonlás alapján – számolt be róla a kormányközeli Promenád. A döntés értelmében nem volt médiaszolgáltatás A vásárhelyi ellenzék hangja című fideszes kiadvány. Mint az érintett lapunknak elmondta: a korábbi cikkünkben is említett Böjte Csaba-könyv ajánlója egy már nem kapható műről szólt, de mint felidézte: a vád azt tartalmazta, hogy a későbbiekben lehet a lapban olyan reklám is, amiért pénzt kapnak, noha eddig ilyen nem volt.

A kormánypárt nemrég lemondott frakcióvezetője szerint ez olyan, mintha valakit azért bírságolna meg a rendőr, mert a későbbiekben lehet, hogy gyorsan fog hajtani.

Az ítélkezési szünetben mivel az ilyen jellegű ügyekben a bíróság sürgősséggel, általában 15 napon belül kell, hogy tárgyalja az ügyeket, a Szegedi Törvényszék úgy döntött: tárgyalás nélkül, egy bírói tanács által hoz döntést – tudtuk meg Cseri Tamástól. Az érintett elmondta: ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a két fél elküldte a jogi álláspontját, majd a grémium e-mail-ben értesítette őket a döntés eredményéről.

A fideszes képviselő szerint ez az eljárás Krupiczer Ferenc ügyére volt egy válasz, és szerinte az önkormányzatnál próbálják ezt a két ügyet összemosni.

A laikus lakosság nem fogja érteni, mi a különbség a két ügy között, az egyiket elmeszeli, a másikat felmenti a bíróság, akkor azt mondják, hogy jaj, már megint a Fidesz-korrupció.

Tatár Zoltán

– véli Cseri Tamás, aki szerint ezzel megpróbálták őt kilökni a közgyűlésből, ami szerinte politikai bosszú volt ellene.

Tatár Zoltán, az önkormányzat aljegyzője szerint viszont a közgyűlés azt vette alapul, hogy korábban Cseri bejelentette a kiadványt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartásába, és ezzel ő maga is úgy nyilatkozott, hogy ezen eljárás során, hogy ez egy sajtótermék.

Innentől fogva kérdéses, hogy mikor nem mondott igazat a képviselő úr, akkor szolgáltatott a hatóságnak valótlan adatokat, amikor a nyilvántartásba felvetette a kiadványát vagy pedig a bírósági eljárásban?

– véli Tatár, aki szerint a közgyűlés ezen kívül figyelembe vette mást is. Megnézték a kiadványt, amiben az szerepelt, hogy azt rendszeresen meg kívánják jelentetni, és az aljegyző szerint a Böjte-ajánlón is az látszott, hogy ha közvetett módon is, de van módjuk rá, hogy bevételt szerezzenek a lap kiadása révén.

Tatár Zoltán elmondása szerint ahhoz, hogy sajtóterméknek minősüljön egy kiadvány, nem kell, hogy tényleges bevétele legyen, elég, ha ennek fennáll a lehetősége.

Mint arról korábban sokat cikkeztünk: először Krupiczer Ferenc, a polgármester „csapatában” induló, egyébként DK-s képviselő ellen indult összeférhetetlenségi eljárás egy korábban megszűnt internetes rádiója miatt. Róla azt mondta ki a bíróság, hogy felfüggesztés miatt nem összeférhetetlen, de mivel nem tájékoztatta időben a közgyűlést, ezért méltatlan.

Ezt követően hozott egy határozatot a hódmezővásárhelyi képviselőtestület az akkor még Fidesz-frakcióvezető Cseri Tamás ellen, mivel szerintük a párt helyi kiadványa sajtóterméknek minősül, amelynek akkor ő volt a felelős szerkesztője. (Azóta a médiabojkottal való egyet nem értése miatt nem csak a párt frakcióvezetéséről, de a kiadvány szerkesztéséről is lemondott, kérdésünkre ugyanakkor azt mondta, a frakciónak tagja marad.)

Mindkét ügy jogi alapja, hogy az önkormányzat törvény tiltja, hogy képviselő vagy polgármester médiát kiadó cégben ügyvezető vagy jelentős közreműködő legyen. Úgy tudjuk, az önkormányzat fellebbezést tervez.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!