Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ha kell, sügéreket fognak munkára a dísztónál

Ha már halak vannak a dísztóban, bízzuk szakemberre és a természetre a továbbiakat. Etetéssel tesszük a legrosszabbat.

Feltöltötték a tavat a hódtói pihenőparkban, a vízutánpótlás a csatornából történt, közölte lapunk érdeklődésére Sirkó Zoltán kertészmérnök. Az apadással kapcsolatban a közelmúltban olvasói jelzést kaptunk, akkor valóban alacsony volt a vízszint.

A szakember kitért a korábbi írásunkban részletezett, halakkal kapcsolatos gondra is. Bár a tervező eredeti szándékai szerint ennek nem így kellett volna történni, természetes úton is kerülhetnek a hódtói vízbe halivadékok, a vadmadarak odaviszik a lábukon. A nagyobb probléma, hogy egyre nagyobb számban lehet látni színes aranyhalat, kerti tavak megunt, túlszaporodott példányait. Ha már mégis így adódott, a helyzet kezelését bízzák szakemberre, kérte Sirkó Zoltán.

– A lehető legtöbbször kellene tudatosítani: a látogatók az etetéssel teszik a legrosszabbat. Az élelem bomlásnak indul a meder alján, kezelhetetlen lesz az eliszaposodás mértéke. Hamarosan ki is táblázzuk ezeket a tudnivalókat – közölte.

Egyelőre azonban kezdeni kell valamit a kialakult helyzettel, természetközeli megoldásban gondolkodnak. A tervek szerint az állomány számát fekete sügérek tartják majd kordában.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!