Vegyen velünk lendületet! 970×250 -2

Védőnők és dajkák mentek, legtöbbször segítségnyújtásra

Eddig nagyjából az érintettek tizede ment mobil munkacsoportozni, többnyire arra rászorulóknak segítenek. Eltérő volt az óvodák és a bölcsődék helyzete, de ez két nap múlva változik és szolid petárdapuffogtatós vita a VTV-ben. Félmunka-ügy, folytatás.

  • Intenzív, az országos sajtóig is elérő politikai vitát váltott ki a polgármester és a Fidesz közt a veszélyhelyzet kapcsán az önkormányzati dolgozók helyzetének kezelése.
  • Sok intézmény bezárt, mások nem kapnak állami támogatást a korábbi mértékben, az önkormányzatnak egyébként is plusz kiadásai vannak.
  • A polgármester három lehetőséget kínált fel, szerintük az állam nulla forintos állásidővel küldené haza, aki egyáltalán nem tud dolgozni, de ők a bér negyedét odaadják.
  • A kormánypárt helyi szervezete ultimátumról beszél és arról, jogszerűtlen volt, hogy nem történt szelekció, amikor a lehetőségeket az alkalmazottak elé tárták.
  • A vita két lényegi pontja, hogy kinek a munkája ér meg például az intézmények fenntartása, háttérben való működtetése során nyolc órát, és kinek négyet, illetve mennyire voltak jogszerűek az erről szóló döntések, és azokat ki hozta meg.
  • Valóban több száz ember érintett, ennek nagyjából egy tizede ment el más, a járványhoz kapcsolódó munkát végezni a mobil munkacsoport szervezésében.
  • Tegnap este Márki-Zay PéterCseri Tamás-vita volt a Vásárhelyi TV-ben az ügyben.
  • Folytatjuk a félmunka-ügy felgöngyölítését. Második rész.

Ahogyan előző cikkünkben is írtuk: azoknak, akiknél úgy ítélték meg, csak négy órában tudják a bezárt intézmények háttérmunkáit folytatni, felajánlották, hogy dolgozzon a járvány miatt előállt plusz feladatok egyikén – ilyen a hetven év felettieknek vagy éppen a mozgáskorlátozottaknak való segítségnyújtás.

Ez a kettő teszi ki ugyanis annak a harminc ember által átmenetileg végzett tevékenységeknek az oroszlánrészét, aki a nagyjából háromszáz érintettből már jelentkezett ilyenre a mobil munkacsoportnál.

Nekik erre az időre a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, illetve a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató lett a munkaadójuk, jelentős részük rendes körülmények között védőnő vagy bölcsődei dolgozó a Kapcsolat Központban. De a Tornyai János Múzeumból és a Hód-Fürdőből is végeznek ilyen munkákat és olyan is van, aki a Polgármesteri Hivatal lakásügyi osztályának adminisztrációját segíti.

Más helyzetben voltak az óvodák és a bölcsődék

Úgy tudjuk, az óvodai dolgozóknak a városban nem csökkentették a munkaidejét és ezzel a keresetüket. (Bár szakszervezeti forrásunk szerint Kisteleken a vásárhelyi példára hivatkozva egy órával csökkentették az óvodai dolgozók munkaidejét, tehát a bérük 12,5%-kal csökkent.) Ugyanis a veszélyhelyzet elején még karbantartási, fertőtlenítési munkákat végeztek amellett, hogy távmunkán keresztül tartották a kapcsolatot a szülőkkel.

A lapunknak nyilatkozó pedagógus szerint itt a legégetőbb, hogy a nagy csoportos óvodások iskolára való felkészülést segítő feladatai ne szakadjanak meg, hogy ezáltal ne induljon hátrányból az első osztályban. Azóta az önkormányzattól kapott információnk szerint azonban egyre több szülő viszi vissza a gyerekét az óvodába, miután kiderült, hogy nem egy-két hetes időszakról lesz szó, ő pedig szeretne/kénytelen visszamenni dolgozni.

Az óvodai dolgozóknál lényegesen rosszabb helyzetben voltak eddig a bölcsődeiek, mert ezek az óvodákkal ellentétben nem kapták meg az állami finanszírozásuk nagy részét, mivel azt – az intézmény eltérő besorolása miatt – az ott lévő gyerekek létszáma után kapják csak meg az önkormányzatok, ami a bölcsődék esetén nagyon alacsony volt. Mindezek miatt az ott dolgozók nagy része, ahogyan említettük, nem is tudott teljes munkaidőben maradni, többségük el is ment átmenetileg más munkát végezni.

Kötelező ügyelet visszakapott forrással

Ez a helyzet azonban most megváltozik. Novák Katalin családügyi államtitkár hívta fel a figyelmet közösségi oldalán: csütörtöktől minden önkormányzatnak kötelező óvodai és bölcsődei felügyeletet biztosítania, ha azt a szülő kéri – olvasható az erről szóló kormányrendeletben (Magyar Közlöny, pdf). Tehát amelyik településen az összes óvoda és/vagy bölcsőde bezárt, azokat újra kell nyitni.

Ugyanebben a rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe.

Ezzel együtt az állam a veszélyhelyzet előtti utolsó nap gyereklétszáma alapján a teljes finanszírozást visszaadja ezeknek az intézményeknek.

Hogy ez, illetve a bölcsődéknél is a május 3-a utáni esetleges vállalkozás-újranyitásokkal járó gyermek-visszaérkezések okoznak-e változást a bölcsődei dolgozók munkájában, tehát a mobil munkacsoport helyett visszamennek-e teljes munkaidőben a bölcsődei dolgozók is az eredeti munkahelyükre, vagy mindez csak kompenzálhatja a város más állami forráskieséseit, az még a jövő zenéje.

Szolid csörte a VTV-ben

Tegnap este Márki-Zay Péter és Cseri Tamás vitájában hasonló frontvonalak körvonalazódtak, mint azt mi is említettük: ki dolgozzon nyolc órában és hogy döntsenek erről. Előtte szó esett arról, mennyire van nehéz helyzetben a város a járvány miatti elvonások keretében – ez annak kapcsán jött elő, hogy mennyire van kényszerhelyzetben a dolgozóknak, és a polgármester arra terelte, hogy az önkormányzat van kényszerhelyzetben. A városvezető szerint egyébként nem találtak olyan céget, amire vonatkozik, hogy az állam a kieső munkaidőre eső bér 70 százalékát nettóban megtéríti. A végén a politikai közbeszéd elmérgesedése kapcsán kis “ki a hazug” vitával zárták a beszélgetést. Részletesen azért nem idézzük most a vitát, mert az abban zajló álláspontokat nagyrészt már a tegnapi cikkünkben idéztük a két féltől, viszont mindenképpen érdemes megnézni, aki még nem látta:

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!