Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tényleg csak a munka felét engedi százaknak az önkormányzat?

Röviden: sokaknak tényleg, mert az intézményvezetőkkel úgy ítélték meg, hogy a bezárt intézményekben nincs annyi feladat hogy a háttérben is teljes munkaidőben dolgozzanak. A vita két fronton megy: kinek a munkája ér meg nyolc órát és mindez hogyan van letárgyalva. Közben egyre erőteljesebb a politikai adok-kapok. Elkezdjük felgöngyölíteni a szálakat.

Az előzmények

A járványhelyzet kapcsán az állam és az önkormányzatok több szempontból is súlyos dilemmák elé néztek, ezek közé tartozott az is, mit kezdjenek azokkal a munkavállalóikkal, akiknek biztosan nem fog most egy jó ideig üzemelni a munkahelyük. Az önkormányzat a nagyobb településeken nagy foglalkoztató, így van ez Hódmezővásárhelyen is.

Olyan emberekről van szó, mint uszodamesterek, védőnők vagy éppen múzeumi gondnokok.

Részben azért vált kérdésessé a munkahelyük, mert az intézmény, ahol dolgoznak – strand, könyvtár, uszoda, múzeum – bezárt, vagy mert bár a munkájukat másképpen el tudják végezni – mondjuk a bölcsődei dolgozók, de az állam által adott finanszírozás csökkent vagy megszűnt.

Márki-Zay Péter polgármester két hete lapunknak adott interjújában arról beszélt, három lehetőséget állítottak fel azoknak, akik nem tudnak dolgozni a korábbi megszokott módon.

  • Vagy otthon maradnak, munkajogi nyelven állásidőre kerülnek, ami hivatalosan fizetés nélküli szabadság, kifizetik a bérük negyedét.
  • Vagy fél munkaidőben dolgoznak fél bérért.
  • Vagy az újonnan létrehozott mobil munkacsoport szervezésében a munkaidejük felében mást dolgoznak, mint eddig, például időseknek segítenek, vagy ételt hordanak ki.

Vagyis hogy ők annak is adnak pénzt, akit az állam haza küldene egy fillér nélkül.

Mért nem dolgozhat, ha akar?

Ezt követően a vásárhelyi Fidesz paprikás hangvételű közleményt adott ki, miszerint ” Márki-Zay Péter a napokban levélben ultimátumot adott több száz önkormányzati intézményben dolgozónak, amelynek lényege, hogy május 1-jétől részmunkaidős foglalkoztatás keretében felére csökken a bérük”. A közlemény úgy fogalmazott: Hódmezővásárhelyen a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen kemény megszorításra.

A polgármester hasonló hangulatú válaszában rémhírterjesztőknek nevezte a kormánypárt helyi frakcióját és megismételte a korábban bejelentett intézkedéseit, illetve felidézett pár korábbi történetet a gépjármű-adó elvételétől a korábbi városvezetés adósságaitól. Innentől végeláthatatlanul vágtatott a politikai adok-kapok. Nem véletlen, hogy a Hódpress ilyen későn, több nap után foglalkozik részletesen az üggyel, többször beszéltünk az elmúlt napokban az ügyekben vitázó felekkel és próbáltuk felgöngyölíteni a szálakat.

Cseri Tamás, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta lapunknak, hogy első körben saját tapasztalataiból indult el többek között pártja tiltakozása, mivel ő könyvtárosként, de a háttérben – kvázi back-office-osként – dolgozik. Elmondása szerint így ha nincsenek is látogatók a kulturális intézményben, ő tud dolgozni, mivel az állomány rendszerezése a feladata. Azonban elmondása szerint a polgármester arról tájékoztatta, hogy ennek ellenére is maximum négy órában dolgozhat, ha többen akar, akkor csatlakozzon a mobil munkacsoporthoz.

Vagyis elsőre úgy tűnt: van munka, amit el is tudna végezni, mégsem lehet.

Később, amikor pár napra rá ismét beszéltünk vele, kiderült: a könyvtárat mégsem érinti semmilyen munkaidő-csökkentés, mert egyrészt házhoz szállítják az olvasni valót, másrészt oroszlánrészük lesz a hamarosan induló, PETRA nevet viselő városi felzárkóztató programban.

A Tornyai-intézmények a fókuszban

Ekkor körvonalazódott: a vita leginkább a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ alá tartozó intézményei – a Tornyai, az Alföldi Galéria, a BFMK, a Tragédia 1944 kiállítóhely, és az Emlékpont – dolgozói körül zajlik. Ezekben az intézményekben egyébként összesen sem dolgoznak több százan, vélhetően az első Fidesz-közlemény az összes városi intézményre gondolt. Innen származhat ugyanakkor a Promenád kormánylaphoz kikerült dokumentum is, amelyen az intézmény neve ki van takarva, de egy hasonló eljutott lapunkhoz is.

Itt Cseri lapunknak azt mondta, nem tartják elfogadhatónak azt, hogy a dolgozók jelentős része a saját munkakörében maximum négy órában dolgozhat. Arról, hogy az önkormányzattól lapunk olyan információt kapott, hogy az ő verziójuk szerint ebben nem a polgármester, hanem az intézmények vezetője Miklós Péter döntött (aki lapunknak jövő hétre ígért tájékoztatást a helyzetről, mert jelenleg zajlanak az egyeztetések) azt mondta, ebben szerinte neki nem volt mozgástere. A Fidesz-frakcióvezető szerint az önkormányzat, mint fenntartó megoldási javaslatát végre kellett hajtania az intézményvezetőnek és “gusztustalannak” nevezte, ha ezt “rányomja” a polgármester az intézményvezetőre.

Márki-Zay Péter lapunk azon kérdésére, hogy volt-e mozgástere Miklósnak vagy az ő döntését kellett végrehajtania, azt mondta, mindkettő igaz, hiszen formailag ő nem adhat neki utasítást, de a fenntartó kérése ügyében lépnie kellett. Mint elmondta, azt fenntartóként nyilvánvalóvá tették, hogy nem finanszírozzák az eddigi teljes munkaidős bérét mindenkinek.

Cseri másik kritikája az volt, hogy az intézményeknél válogatás nélkül mindenki ugyanazokat a lehetőségeket kapta kézbe (ami szerinte munkajogilag nem is állná meg a helyét), amire a polgármester viszont azt mondta, volt szelekció.

Lapunknak Márki-Zay azt mondta, egyeztettek Miklóssal, melynek során ő elmondta, szerinte ki maradjon nyolc órában.

Mint mondta: például a régészekre, a pénzügyesekre és a vezetőkre kérték, hogy ne vonatkozzon rájuk a munkaidő-csökkentés.

Kinek teszi ki a munkája a nyolc órát?

– Itt van mellettünk Makó, ott nem csinálja ezt a város, meg tudják oldani, pedig a strand miatt ott is hatalmas bevételkiesésük volt és vannak anyagi problémák, mégis a városvezetés megoldja az összes közalkalmazottnak és az intézményrendszerben dolgozóknak, a közalkalmazottaknak mind megvan a nyolc órája – véli Cseri Tamás.

Az önkormányzatnál azt mondják: azoknak esik ki a munkaidejének a fele, akiknél a többi az intézmény forgalmához volt kötve, például ha valaki a munkaideje felét múzeumpedagógusként töltötte, a másikat pedig háttérmunkákkal. A polgármester szerint ugyanakkor azon megy a vita, hogy kinek a munkája kell, hogy nyolc órás legyen.

– Mindenki azt állítja, hogy az ő munkája mehetne tovább nyolc órával, a könyvtár is be van zárva, de arról győzködtek, hogy attól még válogatják a könyveket, szkennelnek, satöbbi. Cseri Tamás is ezt mondta – mondta Márki-Zay Péter arról, hogy a legtöbb intézmény vezetőjével folyt és folyik a vita arról, melyik munkakörök maradjanak nyolc órában. Mint mondta, ezt mindet a város sok százmilliós kiesése miatt nem tudnák kifizetni.

Folytatjuk

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!