Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A HFC kezeli a városi stadiont

Több mint tízmillió forintos éves tehertől szabadul meg az önkormányzat azzal, hogy városi stadion működtetése átkerül a HMSZ Zrt-től a helyi labdarúgó klubhoz. A létesítmény tervezett fejlesztéseihez önerőt sem kell biztosítani egy friss kormányzati döntés alapján.

Júliustól a Hódmezővásárhelyi Futball Club működteti a városi stadiont – döntött múlt heti ülésén az önkormányzat közgyűlése. A megállapodás két évre szól, de az üzemeltető kérésére két alkalommal további öt esztendőre meghosszabbítható, vagyis az egyezség akár 2032-ig elnyújtható. A létesítmény eddig a HMSZ Zrt. kezelésében volt, és az elmúlt időszakban évi 23-26 millió forint ráfordítást igényelt. Ez a teher csökkenhet évente 13-16 millió forinttal, hiszen a város azt vállalta, hogy évi tízmillió forintot biztosít a fenntartásra, a szükséges többletforrást pedig a klubnak kell előteremtenie.

A megállapodás része volt az is, hogy a HFC a továbbiakban is foglalkoztatja a stadion dolgozóit – három gondnokot és egy takarítót -, illetve biztosítja a Hódiák SE sportolói számára az edzési lehetőséget.

– Noha a korábbi években nem volt rá példa, hogy városi rendezvényt tartottak volna a stadionban, az is bekerült a közgyűlés által elfogadott egyezségbe, hogy az önkormányzat évente 12 alkalommal igényt tarthat a létesítmény ingyenes használatára – mondta lapunknak Horváth Zoltán. A HFC elnöke hozzátette, tervezett fejlesztéseikhez sem lesz szükségük önkormányzati önerőre, mivel a kormányzat a múlt héten úgy döntött, a létesítményfejlesztés és működtetés 100 százalékban finanszírozható TAO forrásokból.

Eddig ugyanis a látványsportágakat képviselő egyesületeknek – amelyek nyereséges társas vállalkozások társasági adójának egy részét elkérhették programjaik megvalósítására – önerőt is kellett biztosítaniuk a TAO pénzek különböző felhasználásához. Így például a sportcélú ingatlan-üzemeltetés költségeinek 80 százalékára lehetett támogatást igényelni, sportcélú ingatlanberuházás esetén pedig legfeljebb 70 százalék lehetett a TAO forrás aránya. Éppen ezért tagdíjakból, szponzorációból és sok esetben önkormányzati forrásból kellett önerőt felmutatni a kluboknak.

– Részletes, érdemi információt még nem kaptunk a Magyar Labdarúgó Szövetségtől ez ügyben, de ez óriási könnyítést jelent ebben a szorult gazdasági helyzetben – fogalmazott a klubelnök. Példaként említette a stadion tervezett energetikai megújítását, amelynek része egy 50 kW-os napelem rendszer és napkollektor telepítése. Ez 80-90 milliós beruházás, amihez már megkapták a szövetségtől a jóváhagyó végzést, de a fentiek tükrében nem lesz szükség 25 millióra a városi büdzséből, mert az egész projekt fizethető TAO-ból. Ennél még nagyobb falat lenne a lelátó befedése, ami régóta húzódik, és épp az önrész előteremtésének nehézségei miatt halogatták az elmúlt években.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!