Illusztráció: Tarnay Kristóf Ábel

80 közalkalmazotti státusz szűnhet meg a városban

Vásárhelyen nyolcvannál is több közművelődésben dolgozó szakember veszítheti el közalkalmazotti státuszát, ha elfogadják az Emberi Erőforrások Minisztériumának törvényjavaslatát. A változtatás miatt az idősebb munkatársak jubileumi jutalmuknak búcsút mondhatnak. 

A javaslat szerint megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza, és munkaviszonnyá alakulna át. Az előterjesztés kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sajátos része a törvényjavaslatnak, hogy a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai közalkalmazottak maradhatnak, kizárólag rájuk nem vonatkozik a módosítás.  

Az egyik szakszervezet csütörtök délután kapta meg a dokumentumot, melyre kedden 8 óra 30 percig kell leadni a javaslataikat – számolt be a Munkások Újsága.   

A tervezett változás szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie – írta tegnap az Infostart. A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként 2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni. 

A Munkások Újsága szerint sokat fognak bukni az átalakítással az idősebb, nyugdíj előtt álló kulturális szakemberek is, mert eddig 25, 30 és 40 év közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalom illette meg a közalkalmazottakat. A jutalom a közalkalmazott két-, három- illetve öthavi illetményének felel meg, ami nagyságrendileg akár félmillió forintos összeget is jelenthet, de egy phd fokozattal rendelkező 40 éve a szakmában dolgozó, nyugdíj előtt álló közalkalmazott, kb. nettó másfél milliót is veszíthet. 

Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 62, a Városi Könyvtárban 18 közalkalmazottat foglalkoztatnak a város 2020-as költségvetése szerint. A törvényjavaslat érinti a vásárhelyi levéltár dolgozóit is.

Kiemelt kép: a Tornyai János Múzeum régészei munkában az egykori Csomorkány földjein.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!