Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Félmillióra is bírságolhatják, aki nem mond igazat a rendőrnek

Az eddigieknél szigorúbb rendőri intézkedésekre számíthat, aki veszélyhelyzet idején lódít az ellenőrző hatóságoknak. A rendőrök akár 24 órán át szolgálatban lehetnek, a katonák pedig nem léphetnek ki a seregből.

Hogy szigorítják-e a kijárási korlátozásokat, arról legkésőbb szerdáig döntenek, de az már biztos, hogy az előírásokat megszegők nem lódíthatnak kedvükre, mert ötezer forinttól akár félmillió forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak. Az erről szóló rendelkezés vasárnap éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az új szabályozás szerint szabálysértési eljárást indíthatnak azok ellen, akik nem mondanak igazat a rendőröknek igazoltatáskor, ellenőrzéskor vagy rendőri fellépéskor.

A rendelkezésben úgy fogalmaznak: szabálysértést követ el, aki veszélyhelyzetben az  intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére lényeges adat tekintetében a  valóságnak meg nem felelő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az  adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

Ugyancsak a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a rendvédelmi szerveknél komoly túlórázás jöhet. A  heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a negyvennyolc órás heti időtartamot. A napi szolgálatteljesítési idő tizenkét óránál hosszabb is lehet, azonban a huszonnégy órát nem haladhatja meg. Az időbeosztást a szolgálatba lépést megelőző egy héten belüli időpontban is közölhetik a hivatásos állomány tagjával. A napi legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidőbe a  lakásról a  szolgálatteljesítési helyre és az  onnan való visszautazás időtartam is beszámítható.

A katonák sem léphetnek ki a hadseregből az új szabályozás szerint: ha a szerződéses állományba tartozó katona jogviszonya a veszélyhelyzet ideje alatt szűnne meg, akkor az a veszélyhelyzet megszűnéséig automatikusan meghosszabbodik, sőt: az állomány nem mondhat le, nem szüntethetik meg jogviszonyukat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!