Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ellenzéki polgármesterek: a növekvő feladatok ellenére elvonást kapunk

Negyvenegyen közös közleményükben azt írják, a bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik.

„Mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül” – olvasható abban a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán megjelent nyilatkozatban, amelyhez további negyven polgármester, köztük Márki-Zay Péter és Botka László is csatlakozott.

A posztban azt is írják: szerintük „a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak” – vélik az ellenzéki polgármesterek. Mint fogalmaznak, a kormány a „demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja”. Pedig hozzáteszik, hogy úgy vélik, a közelgő gazdasági és szociális válság „nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét”. Hozzáteszik, hogy úgy látják, a bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik.

Ez alatt vélhetően a gépjárműadó állami kasszába vonását és az ingyenes parkolást értették. Véleményükhöz egy petíciót is indítottak az aHang nyitott felületén, amelyet eddig 2671-en írtak alá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!