HIRDETÉS

Önkormányzat: a gépjárműadó nagyobb része eddig is az államé volt

281

Idénre 130 milliót terveztek be, amelyet most elvesz az állam a koronavírus-helyzet kezelésére.

Ahogyan a Hódpress is megírta, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján mások mellett bejelentette, hogy az önkormányzatok gépjárműadóját bevonják a központi költségvetésbe, és a vírusjárvány miatt kialakult helyzet megoldására költik majd.

A döntésre a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a gyorshír felületén reagált. Mint írták: tavaly mintegy 320 millió Ft folyt be a vásárhelyi kocsik után, aminek a 60%-a eddig is az államhoz, ment, a múlt évben ebből mintegy 127 millió forint maradt az önkormányzatnál.

Idén a betervezett 130 millió forint sem marad Vásárhelyen.

– összegeznek, megismételve, hogy megítélésük szerint a kormányzat a koronavírus-helyzet kezelésére nem adott pluszforrásokat az önkormányzatoknak, viszont számos új feladat ellátását írta elő számukra, így a 70 év felettiekről és a karanténba kerültekről való gondoskodást. Korábban erről beszélt lapunknak adott interjújában Márki-Zay Péter polgármester is.

Hozzátesszik a bejegyzésben: az önkormányzat ezek mellett elkülönített 100 millió forintot a költségvetésből a járvány elleni védekezésre számos más feladatot is ellátott, így a többi között megszervezték a közétkeztetést, gondoskodott a városháza és a városi cégek, intézmények home-office-ba szervezéséről és azokról a városi dolgozókról, akik ha olyan helyzetbe kerültek, hogy megszűnt a munkájuk, munkát kapnak, akik esetleg gyermekeik miatt nem tudják ellátni feladataikat, azok a bérük 25%-át továbbra is megkapják, és a munkaviszonyuk nem változik.

A döntésről Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke úgy nyilatkozott: a települések joggal várják az állam támogatását a járvánnyal összefüggésben, hiszen saját költségvetésük terhére vállalják a közterületek fertőtlenítését, védőfelszerelések beszerzését, készítését, valamint szociális ellátásokat. A kormány azonban segítség helyett a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részét is elvonná, amivel ellehetetlenítené a helyi védekezést. Ezért az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy sarcolás helyett támogassa az önkormányzatokat, amelyek oroszlánrészt vállalnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben – összegzi a politikus online sajtótájékoztatóját az MTI.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!