Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elvette volna a polgármesterek döntési jogát veszélyhelyzet idejére a kormány

FRISSÍTÉS: Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány visszavonja a törvényjavaslatot.

Korábban írtuk

Az Index vette észre, hogy a kormány úgy módosítaná a katasztrófavédelmi törvényt, hogy az a következőt tartalmazza:

(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Ez azért fontos, mert jelenleg a veszélyhelyzetben a polgármesterek egy személyben hozhatnak döntést, amellyel nem egy polgármester élt is. Csongrád megyében a megyei védelmi bizottság elnöke Juhász Tünde kormánymegbízott, elnökhelyettese Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott salátatörvény-tervezet elfogadásához kétharmad kell, ha elfogadják, akkor a veszélyhelyzet idejére nem dönthetnek szinte semmiről a városvezetők. Márki-Zay Péter polgármester egyébként a Hódpressnek adott interjújában korábban arról beszélt: online tartanának nem hivatalos közgyűlést és annak eredményét hozná meg technikailag saját rendeleteiként.

Frissítés: Márki-Zay Péter reagált lapunknak a megjelent hírre. Szerinte az, hogy az emberek által közvetlenül meg nem választott vezetők fognak dönteni, az nem csak antidemokratikus, de az öt napos határidő miatt nem is hatékony.

Ez minden eddigi logikának, kommunikációnak ellentmond, és a védekezés hatékonyságát is rendkívüli mértékben rontja.

– összegezte. Lapunknak azt is elmondta: az ellenzéki polgármesterek közös nyilatkozatban fognak tiltakozni a tervezet ellen.

Frissítés 2.: A 444 emlékeztet rá, hogy Juhász Tünde korábban – még vásárhelyi polgármesterként – Lázár János kabinetfőnöke volt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!