Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az iskolabezárás nehezíti az új NAT-ra való felkészülést

Az új NAT miatt az iskoláknak sokszor olyan könyveket kell rendelniük, melyek a rendelés leadásakor még nincsenek készen. A lapunknak nyilatkozó szakszervezeti titkár szerint a járvány miatt nehezebb a helyi tantervek elkészítése időre.

– A szakszervezet álláspontja, hogy az úja NAT bevezetését el kellene halasztani 2021-re, mert nincs elég idő a felkészülésre, többek között az új tankönyvek sem készültek el. Az április 30-ig szükséges helyi tantervek elkészítése ebben a helyzetben sokkal nehezebb  – mondta lapunk megkeresésére Konczné Karasz Edit. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hódmezővásárhelyi járási titkárát arról kérdeztük, hogy a Népszava tegnap arról írt: az ősztől bevezetendő új Nemzeti Alaptanterv (NAT) szerint elkészülő új könyveket úgy kell az iskoláknak áprilisig megrendelniük, hogy azok addig még el sem fognak készülni.

A napilap cikke szerint az állami könyvtárellátó cég azt javasolja az iskoláknak, hogy rendeljék meg az eddig használt tankönyveket, aztán ha elkészülnek az átdolgozott kiadások, fokozatosan lecserélik a korábbi verziókat, kiszállítani pedig már az új tankönyveket fogják. A hódmezővásárhely pedagógus lapunknak elmondta: az iskolabezárás előtt már elkezdték a helyi tanterveket összeállítani, a szaktárgyi munkaközösségek az óraszám-javaslataikat elkészítették az évfolyamok szabadon tervezhető óráira, de még nem fogadták el a kész tanterveket, amelyet most megnehezít a koronavírus-járvány miatti iskolabezárás.

A NAT alsó tagozatosokat érintő változásairól azt mondta: üdvözli, hogy csökken a diákok óraszáma, azt viszont még nem látja át, hogyan fogják megvalósítani a harmadiktól bevezetendő környezetismeret beépítését a többi tantárgy közé. Kérdés, hogy az elsőben és másodikban külön tantárgyként tanított előismeretekre hogyan fog építeni ez az óra, és hogyan tudják majd értékelni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!