Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mester János: legalább tízszer ennyi tesztet kellene végezni

Kevesli az országszerte elvégzett tesztek mennyiségét Mester János hódmezővásárhelyi háziorvos, önkormányzati képviselő. Szerinte ennél legalább tízszer többet kellene elvégezni. Lapunk kérdésére arról is beszámolt, mennyi papírmunka előzi meg ezeket a teszteket és hova kerül valaki, ha Hódmezővásárhelyen felvetődik nála a koronavírus-fertőzés gyanúja.

– A koronavírus terjedését teljesen csak akkor lehetne kivédeni, ha tudnánk, hogy ki fertőző és ők mind otthon zárlat alatt lennének. Ehhez azonban tömegesen, százezerszám kellene vérteszteket csinálni – mondta lapunk megkeresésére Mester János háziorvos, önkormányzati képviselő. Az orvos szerint lehetetlen a teljes védelem, viszont a most elvégzett teszteket kevésnek tartja.

Magyarországon megcsináltak úgy tízezer tesztet, ezzel kapcsolatosan nagy kérdőjeleim vannak, mert az hogy pár száz beteget találtak, az közröhej. Tízszer ennyi tesztet kellett volna csinálni minimum.

– véli Mester János. Szerinte gond az is, hogy nem tudunk ezekről sem többet: hogy kiken végezték el ezeket a teszteket, és ezek a betegek hol vannak. “Hírzárlat van, ami nonszensz. Nem tudjuk a területi eloszlást, hogy hol vannak gócpontok, melyik városban” – összegez.

– Olyan “kulturálatlan” országokban, mint Németország vagy Ausztria, név szerint meg lehet tudni, hogy kik kerültek karanténba betegség miatt, kiknek van csak megfigyelési karanténja, kik kerültek kórházba, milyen eloszlásban vannak, melyik városban. Ellenben nálunk nincsen erről hivatalos tájékoztatás – veti fel a háziorvos. Hozzáteszi: a környező országok adataihoz képest nem tartja reálisnak a hazai betegek számát.

Több kérdéssel telefonon keresztül

 – Telefonon kell megállapítanom a beteg állapotát úgy, hogy nem látok belőle semmit. Felhív, és egy kibővített kérdéslistával árasztjuk el, amire válaszol, majd az ember mond rá valamit – kezdi Mester János tapasztalatait arról, hogy amint arról mi is írtunk róla, a betegeket telefonon kell kikérdezniük a háziorvosnak.

Ugyanis ha feltételezik, hogy megbetegedett a koronavírussal, akkor vérvételre mentőket kell kiküldeni hozzájuk.

Ilyenkor amellett, hogy megkérdezik a pácienstől, milyen tünetei vannak, azt a kérdést is felteszik neki, hogy találkozott-e olyan beteggel, akiről kiderült, hogy koronavírusos, vagy külföldön volt, illetve hogy ő maga volt-e az elmúlt három hétben fertőzött területen, azaz Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, Kínában.

De most már gyakorlatilag az összes európai országot lehet mondani, mert mindenhol tömegesen jelen van a kór.

– teszi hozzá a háziorvos. – Egyénenként nagyon sokféle módon alakulhat, hogy a vírus milyen tünetekkel jár, valakinél csak hasfájással, van, akinél közepes vagy magas lázzal. Ebből kell nekünk telefonon vizsgálat nélkül megállapítani, hogy koronavírusos vagy sem – magyarázza a helyzet nehézségét Mester János. Elmondása szerint a vizsgálattal sem lehet önmagában eldönteni, mert a sima vírusfertőzésnek is azonosak sokszor a tünetei. – Azt tudom eldönteni, hogy tüdőgyulladása van vagy nincs, mert ha van, akkor irány be a kórházba és diagnosztizálják, tesztet, mellkasröntgen, labor szükséges – húzza alá.

Papírmunka kell a teszthez

– Kétféle betegút létezik. A háziorvost felhívja a beteg, elmondja a tüneteit, ha a háziorvos úgy gondolja a kormány által kiadott ellenőrző lista alapján, hogy fertőzött beteg, akkor ki kell töltenie egy nyomtatványt, amit e-mailben eljuttat a tisztifőorvoshoz, aki a megkapott anyagok alapján jóváhagyhatja, hogy történjen-e teszt – kezdi sorolni a bürokráciát, amelyen át kell vergődniük arra a kérdésünkre, mi történik azzal, aki a városban koronavírus-gyanús. 

– A jóváhagyásról szóló papírt visszajuttatja a háziorvoshoz, amire ha azt írták, hogy engedélyezték a teszt elvégzését, akkor az orvos szól a mentőszolgálatnak, aki egy teszt levételi igényt juttat el szintén e-mailben. Ők ha megkapták, a beteget fogják felhívni a vérvétel előtt két órával, majd teljes védelembe öltözött mentőápoló megy ki vért venni. A mentőszolgálat eljuttatja a levett vért a vizsgálóhelyre, ami a környékünkön Szeged – zárja a sort a háziorvos.

Ha pozitív a teszt, viszont a betegnek semmilyen tünete nincs, akkor otthonában helyezik karantén alá szigorú szabályok mellett, ekkor a rendőrség ellenőrzi és a bejárati ajtón egy piros cetli figyelmeztet rá. Bár Mester János szerint ez furcsa, mert mint mondja, tünetnentesen nem szokták Magyarországon a vérvételt elrendelni. Ha negatív az első tesztje, akkor 48 óra múlva meg kell ismételni, ha az is negatív, akkor nem kell karanténban maradnia – teszi hozzá.

A háziorvos elmondása szerint ha a budapesti Szent László Kórház megtelik, a szegedi II- Kórházba kerülhet az, akit lélegeztetőgépre kell tenni (Illusztráció: klinikaikozpont.u-szeged.hu)

Elkülönített részlegek a kórházakban

Ha tünetei is vannak valakinek, akkor ő a területileg érvényes infektológiai osztályra kerül, ilyen Vásárhelyen is van, mivel minden kórháznak ki kellett jelölnie egy ilyen elzárt osztályt. Mester János azt mondja: ha olyan tüdőgyulladása van valakinek, hogy az várható, hogy gépi lélegeztetésre lesz szüksége, akkor kezdetben a budapesti Szent László Kórházba kerültek. Megítélése szerint ők azonban lassan megtelnek. Így a környéken kijelölt kórházba kerülnek, ez nálunk Szeged, ahol a II-es Kórházban épült ki új infektológiai részleg lélegeztetőgépekkel. Mint mondta, talán elegendő személyzet is van rá, de ezzel korábban gondban voltak. 

Ha a szegedi részleg is megtelik, akkor úgy véli, a kiskunhalason épülő hasonló osztályra fognak kerülni, ahol szintén rendelkezésre állnak lélegeztetőgépek. Emellett Szekszárdon, Ajkán és Miskolcon van kijelölve infektológiai intenzív részleg, ahol a tartós lélegeztetésre alakítottak ki osztályokat. Azonban azt pontosan nem tudta megmondani, ha a szegedi kijelölt osztályok megtelnek, akkor Hódmezővásárhelyről hova kerülnek a betegek, mert mint mondta, akkor félő, hogy közben más egészségügyi intézményekkel is ugyanez történik.

Ezek mellett viszont még Szentesen is jelöltek ki karanténkórházat, így Mester János elmondása szerint az is képbe jöhet. Ott szintén vannak lélegeztetőgépek, bár a háziorvos vélekedése szerint a betegek elkülönítésére nem alkalmas az intézmény. Ugyanis ha az ott dolgozók mindannyian a koronavírusos betegeket látják el kizárólag, akkor a többi beteg ellátás nélkül marad. Hosszú távon egyébként szerinte abból lehet komolyabb probléma az egészségügyben, hogy ha mindenki a koronavírussal fertőzöttek ellátásra rendezkedik be, akkor elképzelhető, hogy a többi betegre nem marad elegendő létszámban egészségügyi dolgozó – hívja fel a figyelmet a hódmezővásárhelyi háziorvos.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!