Márki-Zay: A bérük negyedét a városi intézményeknél azok is megkapják, akik nem tudnak egyáltalán dolgozni

7 461

A polgármester szerint az állam azt írta elő, bér nélkül küldjék haza, akinek most bezárt a munkahelye, de nem így tesznek. Aki nem tud megélni a bére negyedéből, annak keresnek más munkát. Márki-Zay Péter lapunknak elmondta, továbbra is úgy látja, a kormány nem tájékoztatja őket, ha áprilisban nem tudnak közgyűlést tartani, akkor pedig digitálisan döntenek és ő saját hatáskörben csak formailag hirdeti ki a rendeleteket. Arról is kérdeztük, mit gondol a kormány rendkívüli intézkedéseiről, sikerült-e beszélniük Kallai Árpáddal és akadályozza-e az ellenzék a kormány járványkezelését. Interjú.

Mikor ülésezett utoljára a városi operatív stáb és miről született döntés?

Hétfő délelőtt kilenckor üléseztünk és jövő hétfőn is kilenckor fogjuk folytatni. Szabadságok állása, feladatok egyeztetése, intézmények zárva tartása, a kormány által elrendelt intézkedések bevezetése, segélycsomagok összeállítása volt napirenden, erről azt hiszem, kommunikáltam is utána. Szó volt a piac nyitvatartásáról, a közterületeken való távolságtartásról, tájékoztatás módszereiről, illetve az önkéntesek irányításáról és kezeléséről, valamint a hivatal nyitva tartásáról is.

Mit gondol a kormányzat által bejelentett kijárási korlátozásról?

Ez nagyjából megfelel annak, amit kijárási tilalom néven más országok bevezettek. Mindegy, hogy minek hívjuk, máshol kijárási tilalom néven hasonló intézkedéseket vezettek be. Kicsit megelőzi azt a szakaszt, ahol mások ezt meglépték, ez több esetben is így történt már. Amiatt, hogy a kormány nem ad részletes tájékoztatást és ezért sokan nem bíznak a kormány által közölt számokban, könnyen lehet, hogy a bejelentetteknél jóval nagyobb a fertőzöttek száma. Illetve a halálesetek nyilvántartásában sem biztos, hogy mindenki megjelenik, mert nem koronavírusos halálként kell lekönyvelni, ha tartós beteg volt. Ezek miatt valószínűleg abszolút indokolt ez a kijárási korlátozás is, természetesen mindenkit arra kérek, hogy ezt vegye nagyon komolyan.

Hódmezővásárhelyi koronavírus-fertőzöttől továbbra sem tudnak?

Nem, mert hivatalosan nem is kapunk semmilyen tájékoztatást sajnos, ahogyan más városok sem. Egészen érthetetlen, hogy miért nem, minden más országban adnak területi adatokat. Nálunk azt mondják, hogy ezt adatvédelmi okokból nem tették meg, érdekes módon az influenza-járvány esetén részletes területi adatokat adtak, tehát nem lehet törvényi vagy adatvédelmi akadálya, mert más járvány esetén megtette ugyanez a kormány, valami más oka van ennek.

Lehetett hallani egy pletykát, hogy egy embert teszteltek Vásárhelyen, neki negatív lett az eredménye. Tudnak esetleg olyanról, akit egyáltalán teszteltek a városban koronavírus-gyanúval?

Hivatalosan nem kaptunk semmilyen információt, sem a megyei vagy a járási tisztifőorvostól, sem a kórháztól. Ezt én is csak nem hivatalosan hallottam.

Ha valaki Hódmezővásárhelyen koronavírus-fertőzött lesz, tudjuk-e, hogy hova fog kerülni?

Nem. Más kórházakban van olyan, hogy a légúti tünetekkel rendelkező emberek egy külön sátorban vannak, nem viszik be őket az intézménybe, nehogy megfertőzzenek dolgozókat vagy más betegeket, és ezért sátrakat állítanak föl. Ilyenről nálunk, Hódmezővásárhelyen nincs tudomásunk. 

Minket, vásárhelyieket nem tájékoztatott a kórház.

Azt sem lehet tudni, hogy ha valaki fertőzött lenne, akkor a városban látnák-e el, esetleg átvinnék a szegedi járványkórházba vagy máshova?

Nem, semmit nem tudunk.

Kallai Árpáddal továbbra sem sikerült a kommunikáció?

Nem, abszolút nem. Korábban azt mondta, hogy törvényileg nem vehet részt a városi operatív stábban, de ott ő nem utasításokat kapna. Arra hivatkozott, hogy tőlünk nem kaphat utasítást, de az operatív stáb munkájában részt vesz a rendőrkapitány, őt sem utasítjuk. Akik részt vesznek, azok egyeztetnek, koordináljuk az erőfeszítéseinket és a tájékoztatást. Nagyon hiányzik emiatt, hogy a kórház részéről részt vegyenek ebben a stábban és kommunikáljanak velünk.

Fotó: Vásárhelyi TV

Politikai vita áll emögött?

Nem biztos, könnyen lehet, hogy a kormány tényleg utasította őket, bár hozzáteszem, Kecskeméten, Orosházán, Békéscsabán és más városokban részt vesznek a helyi operatív stábokban a kórházvezetők, itt nem. Lehet politikai vagy személyes oka is, a politikai tűnik valószínűnek. A pécsi polgármester nem régen nyilatkozott arról, hogy ők sem kapnak tájékoztatást, Siófokról ugyanezt tudom, ez városonként változik. 

Én azt mondom: aki tisztességesen látja el a munkáját, az részt vesz ezekben, aki másként gondolkodik és állampárti beállítottsága van, az sajnos nem. Nekik a politika a fontos és nem a szakma meg a város.

Nem küldik el nulla forinttal a dolgozókat

A kényszerből bezárt önkormányzati cégeknél dolgozók helyzetét más munkával, szabadság-kivétellel oldják meg – erről beszélt szerdán a Vásárhelyi TV-ben. Viszont azt is említette, hogy ha elfogy a szabadság, akkor állásidőt tudnak adni, aki nem ezt teheti meg, az az éhhalál elől megmentő ellátást meg fogja kapni. Ez nem nagyon nyugtathatta meg az önkormányzati cégeknél dolgozókat.

A kormány lenyilatkozta, hogy az önkormányzat feladataihoz további finanszírozást nem tud adni. Az önkormányzatok bevételei kiesnek, a kiadásai pedig növekednek, ebben az állam nem segít, mondván, hogy neki van elég más feladata, amit el kell látnia. Az önkormányzatra maradt feladatokhoz, például az otthon rekedt emberek és a hetven és felettiek ellátásához semmilyen extra finanszírozást nem kaptunk. Ez az alap helyzet. A törvényi helyzet pedig, hogy ha munkáltató például az állam rendelete okán bezárta a közintézményeit, múzeumokat, könyvtárakat, egyebeket, vagy önkormányzati rendelettel bezártunk strandokat, óvodákat például országszerte a veszélyhelyzet felhatalmazása következtében, és ezért a munkáltató nem tudja a szokásos munkavégzést biztosítani, akkor a munkavállalókat állásidőre lehet elküldeni nulla forintos fizetés mellett. 

Gyakorlatilag minket az állam belekényszerítene abba, hogy ezeknek az intézményeknek a dolgozóit nulla forinttal hazaküldjük. Ennél mi sokkal szociálisabbak vagyunk, mi ugyanis Szegedhez hasonlóan azoknak is, akiknek semmilyen munkát nem tudunk adni, 25 százalék állásidőt fogunk fizetni.

Tehát aki egyáltalán nem tud dolgozni, az is megkapja a bérének a negyedét.

Így van. Úgy, hogy a törvény nulla forintot ír elő. Mi nagyvonalúbbak vagyunk, mint a törvény, de tudnám mondani a gyulai strandot is, ahol tudomásom szerint nulla forinttal elküldték a dolgozókat. Van ilyen, sajnos, nyilván a bevétel kiesik, óriási anyagi korlátok vannak. Például az óvodák esetén megkapjuk az államtól a normatívát, de a bölcsődék esetén nem, mert ott létszám alapján finanszíroznak és nincs most létszám. Az egyes dolgozók viszont nem tehetnek arról, hogy egy olyan intézménynél, cégnél dolgoznak, ahol az állam semmilyen kompenzációt nem biztosít, mások pedig olyan helyen, ahol igen. 

Mi lesz azokkal, akik nem tudnak megélni a fizetésük negyedéből?

Mi egységesen három lehetőséget kínálunk a dolgozóknak. Vagy huszonöt százalék fizetés mellett otthon van, tehát nem kell, hogy dolgozzon, vagy ha tudunk neki munkát adni, aki napi négy órás munkáért megkapja a fizetésének az 50 százalékát, ez már jobb, mint az állásidő. A harmadik lehetőség pedig, hogy azok az önkormányzati dolgozók vagy az önkormányzati cégek dolgozói, akiknek a megélhetéséhez szükségük van a teljes fizetésükre, jelentkezhetnek önként, hogy ellássanak más feladatokat, amelyeket találunk nekik. Mi keresni fogunk ezeknek az embereknek munkát, de ebben az esetben nem a szokásos munkáját fogja végezni, hanem például kátyúzni fog, szemetet szed, vagy ebédet hord ki, a szociális ellátásban, az idősek gondozásában segít, vagy portás lesz valamelyik épületünkben. Ezek a lehetőségek áprilistól élnek.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Azt mondta, hogy a polgármesteri hivatal fele home office-ban dolgozik. Milyen területeken?

A hivatali munkában, a hatósági csoport, az anyakönyvi, a pénzügy, a jogi iroda, lakásosztály és még sorolhatnám. A teljes polgármesteri hivatalban azok, akik otthonról tudnak dolgozni, azok megteszik. Az önkormányzati cégeknél is előfordul, ahol tudnak be tudnak jelentkezni a központi rendszerbe az otthoni gépükről, vagy a hazavitt a munkahelyi gépükről, azok már otthonról dolgoznak.

Online döntenek, ha nem lehet közgyűlés

A Fidesz közgyűlésen beadott tíz javaslatából mennyit valósítottak meg?

Amik a válaszomban szerepeltek, azok azonnal megvalósultak. Ki vannak rakva az összes parkolóautomatára, hogy 15 órától nem kell fizetni, a Strandnál egyáltalán nem kell, a dolgozókat nem küldik el, az adóhátralékra pedig megadjuk a 12 havi részletfizetést, tehát ezek azonnali hatállyal megvalósultak.

Hogy lehetett egyáltalán Vásárhelyen közgyűlés? Több településen már meg sem tartották és a polgármester egy személyben vette át a döntést.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet tartani, mint más száz fő alatti rendezvényt, a közgyűlést is meg lehet rendezni ugyanúgy, ahogy a parlament is ülésezett jóval több fővel egyébként. Csak a legszükségesebb emberek vettek részt a közgyűlésen minimális létszámmal, egymástól távol ülve, az egy-másfél méter távolságot betartva, a két hetven év feletti képviselőnk pedig nem vett részt. A nyilvánosságot pedig úgy biztosítottuk, hogy ez online nézhető volt. 

És mi lesz áprilisban?

Felkészültünk arra, hogy az áprilisi közgyűlést távollétben is meg tudjuk tartani. Sajnos a jogi háttér nem teszi lehetővé, hogy ez hivatalos közgyűlés legyen, de a veszélyhelyzet miatt a polgármester saját hatáskörben meghozhatja a határozatokat és rendeleteket. Én ezt úgy szeretném, ha nem tudjuk a rendes közgyűlést megtartani, akkor egy online közgyűlést tartunk és az ott hozott döntéseket a polgármester saját hatáskörben fogja kihirdetni. Magyarul a rendkívüli állapotra való tekintettel én fogom elrendelni, de mögötte ott lesz egy technikai szavazás a közgyűlés részéről.

Ugyanúgy tárgyalni fogunk, ugyanúgy megszavazzuk, csak én leszek az, aki ezt hivatalosan elrendelem, mert az online közgyűlés nem lesz hivatalos.

A szerző felvétele

Ennek a technikai lebonyolítása hogy történik?

A mindannyiunk gépén meglévő alkalmazást, a Microsoft Teams-et fogjuk használni. Már most is használjuk például vezetői értekezletre. Ezen keresztül szavazást is le lehet bonyolítani. A technikai lehetősége megvan. Az SzMSz-ben a szabályozási oldalát is megteremtjük, és akkor hivatalosan én hozom meg a helyzetre való tekintettel ezeket a rendeleteket, határozatokat, de mögötte ott lesz a közgyűlés tagjainak a vitája, tárgyalásai, szavazata.

Nem lenne baj a kapkodás, ha beismernék

Ha nem polgármester, hanem országgyűlési képviselő lenne, megszavazta volna-e a felhatalmazási törvényt?

Nem. Eszem ágában sem lett volna. Azt gondolom, hogy ez minden demokratának a lelkiismeretével ellentétes. Aki ezt a törvényt megszavazza, az a demokráciát megcsúfolja, a világ egyetlen demokratikus országában sincs hasonló rendelkezés, ott sem, ahol nálunk sokkal súlyosabb egészségügyi válság van. 

Ez egyáltalán nem a koronavírusról szól, hiszen a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit a kormány eddig is megtette, ezután is meg fogja tenni. Ez kimondottan arról szól, hogy korlátlan hatalmat korlátlan ideig adjunk a kormánynak a parlament és a nyilvánosság teljes kikapcsolásával.

Illetve olyan fenyegető változtatásokat hoznak a szólásszabadság korlátozására, amit a veszélyhelyzet sem indokol. Gyakorlatilag bárki, aki a kormány esetleges elégtelen intézkedéseit nyilvánosságra hozza, szóvá teszi, azt minimum egy év börtönbüntetéssel rendelik büntetni. Ilyen lehetőséget ad a törvény a bíróságok és a kormány kezébe, akikben én érthető módon tíz év tapasztalata alapján egyáltalán nem bízom. 

Hogy értékeli a kormány eddigi járványügyi intézkedéseit?

Két dolgot látok. Az egyik, hogy a környező országok intézkedései közül, amelyeket Magyarországon hatékonynak és jónak tartanak, azokat bevezetik. Amiket bevezettek, azok szinte mind ténylegesen indokoltak voltak, a kormány szükséges lépéseket tett meg. Viszont nem tettek eleget. Amiért sokan kritizálják őket, hogy péntek reggel még a miniszterelnök szidja a pedagógusokat és fizetés nélküli szabadsággal fenyegeti, és azt mondja, hogy aki az iskolabezárást emlegeti, az felelőtlen, majd péntek este elrendelik az iskolabezárást, ez egyfajta kapkodás, fejetlenség.

De szerintem ez elfogadható, természetes egy ilyen helyzetben. Ők is tanulnak, ők is látják más országok példáját, változik a hangulat. Egy ilyen válsághelyzetben bárki másnak is ezt kellene tenni. Tehát a kormány lépései rendben vannak.

Amit nem tettek még meg és ez szerintem óriási baj, és a környező összes ország már szerintem megtette, az a munkanélküliség kezelése. Egyszerűsíteni kellene a munkanélküli segély igénylését, meghosszabbítani az időtartamát, még mielőtt munkanélküli lesz valaki, már a bérének egy jelentős részét átvállalni, hogy ne kelljen elküldeni, ne kerüljön utcára. Ezt megtették először a csehek és a románok, de azóta majdnem minden környező ország. Itt a tömeges munkanélküliség lesz a legnagyobb gond, és itt van lemaradva Magyarország. Úgy olvastam, már 30-40 ezer ember veszítette el az állását.

Ez Hódmezővásárhelyet is érinti, ahol hivatalosan még egy fertőzött sincs, de munkanélküli már annál több.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A másik terület, az a tájékoztatás. A világ összes országában meg tudják oldani, itt, Magyarországon is az influenzánál megoldották, hogy területi adatokat adnak és korrekt tájékoztatást, hogy kinek mit kell csinálnia. Ez nagyon hiányzik. A harmadik pedig a védőfelszerelések. Hiába mondták, hogy minden felszerelés rendelkezésre áll, sajnos azt láttuk, hogy nem.

Most kapkodva szereznek, ami megint nem lenne baj, ha őszintén azt mondanák, hogy fogunk adni, jön már, de még nincs.

Ezt elfogadnánk, de azt mondani, hogy mindent megadtak és közben védőfelszerelés nélkül dolgoznak emberek az egészségügyben, ez szerintem nem helyes tájékoztatás és hozzáállás. Tehát úgy látom, az intézkedésekkel nincs gond, amit tudnak, megcsinálnak, viszont azt érzem, hogy elsősorban kommunikációs téren akarják legyőzni a járványt és másodsorban csak intézkedésekkel. Erről szól az is, hogy a diktátor-törvényben börtönbüntetéssel fenyegetik azt, aki akár csak az eredményességét akadályozza az intézkedéseknek, ez pedig arra is ráfogható, ha valaki közzéteszi, hogy ő nem kapott védőfelszerelést, vagy ha valaki jelzi, hogy nem hajlandóak koronavírusra tesztelni. Mert koronavírus-gyanús eseteket nem koronavírusosként tartanak számon, ezáltal nem tudjuk, hogy ténylegesen hány fertőzött van, mert a gyanús eseteket sokszor nem tesztelik. Ilyen értelemben hazudnak, az, hogy annyi fertőzött van, amennyi a hivatalos számokban olvasható, az nyilvánvalóan nem igaz.

De ezt Orbán Viktor is mondta, hogy több van.

Egészen biztosan, abból adódóan, hogy ők nem tesztelik az abszolút gyanús eseteket sem. Aki minden tünetét mutatja a vírusnak, azt sem. Így roppant könnyű alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. Vagy nem tudom, hogy miért kellett Kásler Miklósnak egy olyan rendelkezést kiadnia, hogy a koronavírus mellett más halálok esetén a halálok az nem a koronavírus.

Az ellenzék akadályozza a kormány válságkezelését?

Szerintem nem is akarja és nem is tudja akadályozni szerencsére. Az ellenzéknek nem is az a dolga. Tegyenek továbbra is javaslatokat, mondhassák el az építő, konstruktív javaslataikat, ne próbálják korlátozni a szólásszabadságukat! Abban viszont az ellenzéknek tökéletesen igaza van, hogy azt nem fogadják el, hogy a kormánynak korlátlan ideig korlátlan hatalma legyen. Ez egyetlen kulturált országban sem elfogadott, nincs is ilyen sehol.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!