Kijárási korlátozást vezetnek be holnaptól két hétre

Kijárási korlátozást vezetnek be holnaptól – írja Orbán Viktor reggeli rádióinterjúja alapján a Népszava. Ez nem kijárási tilalom, de csak jó okkal – munkába, élelmiszert venni vagy gyógyszerért – mehetünk ki az utcára két hétig.

Kijárási korlátozást vezetnek be holnaptól két hétig Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában. Ez nem tilalom, de csökkenti az érintkezések lehetőségét és a fertőzés veszélyét. Hogy pontosan milyen alapos okokkal mehetünk ki az utcára, azt egy azóta megjelent kormányrendelet részletezi.

Orbán arról is beszélt: a különösen veszélyeztetett 65 év felettiek védelmében ők és a 65 alattiak külön látogathatják majd a patikákat és az élelmiszerboltokat. Az idősek 9-től délig, a fiatalabbak utána vásárolhatnak. A miniszterelnök azt mondta, elsősorban a bajor megoldást vették alapul, de ahhoz képest szigorítottak.

(null)

(null)

Elmondta: egytizedére csökkentek a társadalmi érintkezések, de ezt még jobban vissza kell fogni, ezért a rendelet. Hozzátette: a a rendőrök 5000 forinttól kezdődő szabálysértési bírságot szabhatnak ki arra, aki megsérti a korlátozás előírásait, de nem a büntetés, hanem a megelőzés a cél. Ahogy arról is beszélt a miniszterelnök az állami rádióban, hogy egyenruhásokat vezényelnek a kórházakba és katonai parancsnokok felügyelik majd a járványügyi előírások betartását és a készletek szabályos felhasználását.

A parlamentben az ellenzék által leszavazott, emiatt sürgősségi eljárásban el nem fogadott, a veszélyhelyzet korlátlan idejű meghosszabbításáról szóló döntésről azt mondta Orbán: az ellenzéki ellenálláson emberéletek múlhatnak. Mivel a négyötödös támogatás nem lett meg, nem tudták a házszabálytól eltérve hamarabb elfogadni, erre utalt a miniszterelnök, amikor azt mondta: a jövő hét elejére kapja meg a kormány azt a felhatalmazást, aminek birtokában teljes értékű döntéseket hozhat.

Beszélt arról is, ameddig nincsen vakcinánk, afertőzés terjedését kell korlátozzuk, hiszen legrosszabb esetben a lakosság 20 százaléka, kétmillió ember szorulhat kórházi ellátásra a járvány elterjedésekor. Ezt nem bírná ki az egészségügy – tette hozzá -, mert a járvány visszafogásával is várható, hogy a kórházi ellátórendszer a korábbi terhelés tízszeresét kell majd elviselje.

Forrás Népszava